Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 16:13 |

Vijeće za razvojno planiranje u ZDK razmatralo nacrt Strategije razvoja

FENA Saopćenje

ZENICA, 18. septembra (FENA) - Konstituirajuća sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), kojom je predsjedavao premijer Mirza Ganić, održana je danas.

Učestvovali su članovi Vijeća za razvoj - rukovodstvo Skupštine ZDK, predsjednici klubova poslanika Skupštine i načelnici/gradonačelnici općina/gradova u ZDK.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Vijeća za razvoj, kojim se uređuje način rada Vijeća, koje ima savjetodavnu ulogu u procesima definiranja, implementacije, monitoringa, evaluacije i izvještavanja o realizaciji razvojnih prioriteta u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prezentiran je Nacrt Strategije razvoja ZDK za period 2021-2027. godina. Važeća Strategija razvoja je u zadnjoj godini implementacije, te je Vlada u decembru 2019. godine donijela Odluku o izradi Strategije razvoja ZDK za period 2021-2027. godina, kao integrisanog, multisektorskog strateškog dokumenta, koji definira javne politike, integralno usmjerava razvoj teritorije kantona i jedinica lokalne samouprave – saopćeno je iz Press službe ZDK.

Nosilac izrade Strategije razvoja je Vlada ZDK, a učesnici u procesu izrade su ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, općine i gradovi, Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojemu ZDK, te socio-ekonomski partneri.

Otvarajući diskusiju o Nacrtu Strategije razvoja, premijer Mirza Ganić je naglasio da je u svim elementima ovog strateškog dokumenta osigurana povezanost sa strateškim planskim dokumentima viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, dokumentima iz procesa EU integracija i globalnim ciljevima održivog razvoja.

Premijer je istaknuo potrebu široke promocije i prihvatanja dugoročne vizije, po kojoj se ZDK strateški razvija u pravcu savremene evropske regije, ugodne i sigurne za život i rad i atraktivne za investiranje, regije koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu.

Ostvarenje ove razvojne vizije bit će realizirano kroz tri strateška cilja, koja su razrađena u 12 prioriteta i 44 mjere. Konačni broj, priroda i obim strateških projekata, kao i procijenjeni budžet Strategije razvoja, bit će utvrđeni nakon procesa javnih konsultacija, koji će trajati 30 dana, od 1. do 30. septembra 2020. godine - navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta