Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 15:09 |

Hadžić: Multidisciplinarni pristup važan za rad sa djecom s teškoćama u razvoju

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Udruženje defektologa, edukatora-rehabilitatora u Kantonu Sarajevo ''STOL'' i Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu okupili su stručnjake iz BiH i regije na međunarodnom skupu u Sarajevu koji je definiran kao prilika za razmjenu iskustava i saznanja iz oblasti rada sa djecom s teškoćama u razvoju, a prati i dešavanja usmjerena na unapređenje života te djece i njihovih obitelji.

Predsjednik Udruženja ''STOL'' Selmir Hadžić istaknuo je u izjavi za Fenu važnost multidisciplinarnog pristupa i uključivanje više stručnjaka u rad sa djecom s teškoćama u razvoju. Smatra da imamo dobre stručnjake, konstruktivne roditelje i prostora za rad i napredak. Međutim, nedostaje nam kontinuirana podrška sistema, koordinacija resora u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva....

- Skupovi poput ovoga imaju za cilj i da ukažu na manjkavosti sistema ali i daju stručne preporuke za unapređenje tog sistema, koji je bitan u životu djeteta i oslonac roditeljima djeteta s teškoćama u razvoju - kazao je. Ističe da, i skupom poput ovoga među ostalim, pokušavaju njegovati partnerski odnos sa roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

U Bosni i Hercegovini nema ni tačnih podataka o broju djece s teškoćama u razvoju što, po riječima Hadžića, pravi probleme u izradi razvojnih strategija u različitim oblastima bitnim za tu djecu. To bi omogućilo praćenje djeteta i njegovog napretka. 

- Nedostaje nam više sistemske podrške i djelovanja, da imamo stabilnu bazu podataka na osnovu koje ćemo moći organizirano i struktuirano djelovati - istaknuo je.

Međunarodna konferencija 'Multidisciplinarni pristupi u edukaciji i rehabilitaciji'' održava se od 18. do 20. septembra na Ilidži kod Sarajeva. Skup će online, iz Njemačke, Turske, Mađarske, pratiti stručnjaci sa ovih prostora koji rade u tim državama. Osim stručnih predavanja, tokom tri dana bit će tu i primjera iz prakse. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana