Stranačke aktivnosti     | 18.09.2020. 14:14 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres izražava žaljenje i duboku zabrinutost zbog ponovnog pokušaja neprimjerenog miješanja državnog vrha susjedne Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Predsjednika i premijera Republike Hrvatske pozivamo da se suzdrže od komentarisanja unutrašnjih odnosa u našoj zemlji.

Dogovori o Izbornom zakonu i ravnopravnom predstavljanju svih njenih naroda i građana u institucijama unutrašnje su pitanje Bosne i Hercegovine. Bosna I Hercegovina nije slučajna tvorevina tri njena naroda nego je suverena i nezavisna država svih svojih naroda i građana koji imaju ista prava i obaveze slovom Ustava BiH. Naša država ima svoje institucije koje su jedine ovlaštene da djeluju u ime države u skladu sa internim procedurama, Ustavom i zakonima. Bilo koji stranački lider nema takva ovlaštenja i može govoriti samo u ime svoje stranke, nikako cijele države i svih njenih građana i naroda u zvaničnom kontekstu. Države koje pozivaju na dijalog tzv. predstavnika jednog ili više bh. naroda grubo vrijeđaju suverenitet naše zemlje i ustaljeni diplomatski protokol koji slijedi svaka civilizovana država.

Kao jedna od tri potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Republika Hrvatska, između ostalog, treba imati na umu da su svi narodi i građani u našoj zemlji ravnopravni i da se Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini direktno primjenjuje i ima prioritet nad svim drugim bh. zakonima.

Javno pitamo državni vrh Republike Hrvatske da li oni predstavljaju samo Hrvate kao većinski narod u Republici Hrvatskoj ili sve narode i građane te države. Sudeći po nepozvanim savjetima koje javno upućuju „konstitutivnim narodima“ u Bosni i Hercegovini, koji su prema slovu Ustava „konstituentni“ narodi i potpuno su ravnopravni sa ostalim građanima naše zemlje koji se ne mogu ili ne žele izjasniti kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, imamo razloga za zabrinutost kada je u pitanju ravnopravnost svih naroda i građana u samoj Republici Hrvatskoj. Pozivamo državni vrh Republike Hrvatske da se ponaša u skladu sa normama diplomatskog protokola, poštujući integritet, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i uvažavajući njene institucije, bez miješanja u pitanja koja su suvereno unutrašnje pitanje svake punopravne članice Ujedinjenih nacija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana