Ekonomija     | 18.09.2020. 13:14 |

Potpisan sporazum između BiH i Srbije o izgradnji graničnog prijelaza Bratunac

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas Sporazum između Bosne i Hercegovine i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definirano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini. Sredstva za održavanje mostova su osigurana budžetom Vijeća ministara BiH za narednu godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za narednih pet godina Bosna i Hercegovina će izdvojiti 4,5 miliona KM.

- Potpisivanje ovih sporazuma je važan trenutak za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Naime, most Bratoljub je završen još 2017. godine ali se čekalo do decembra 2019. kako bi se usaglasili politički stavovi triju naroda i prevazišle nesposobnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda da u Vijeću ministara osiguraju dodatna sredstva za izgradnju GP Bratunac u iznosu od 3,5 miliona KM, što je novi saziv VM uradio već na svojoj prvoj sjednici - rekao je Mitrović. 

Nada se da će izgradnja novog graničnog prijelaza Bratunac, koji spada u GP prve kategorije, sigurno rasteretiti granične prijelaze Zvornik i Raču, ali i dodatno povezati dvije zemlje. 

Također, sporazum, kako je istakla ministrica Mihajlović, omogućava da se krene sa održavanjem i drugih međudržavnih mostova, za šta je Srbija već namijenila 15 miliona eura u naredne tri godine.

-Gradnjom autoceste Beograd-Sarajevo, Srbija i Bosna i Hercegovina su krenule tim putem i vjerujem da će rezultat tog povezivanja biti bolja budućnost za sve ljude koji žive na ovim prostorima, bez obzira kom narodu pripadaju - dodala je Mihajlović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo