Bosna i Hercegovina     | 18.09.2020. 11:39 |

Istočno Novo Sarajevo druga potpisnica Deklaracije 'Opštine bez brana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Nakon opštine Sokolac, Deklaraciju "Opštine bez brana" potpisao je i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, obavezavši se da ta opština neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na njenoj teritoriji bez konsultacija s građanima, saopćio je Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. 

Prošle sedmice su predstavnice Aarhus centra iz Sarajeva, uime Koalicije za zaštitu rijeka BiH, posjetile načelnika i predstavile problematiku male hidroelektrane "Podivič" na Kasindolskoj rijeci. Posebnu pažnju su skrenule na problematiku pristupnog puta koji nije izgrađen u skladu s projektnom dokumentacijom.

Načelnik je obećao da će i sam poslati komunalnu policiju na lice mjesta te napisati dopis inspekciji kako bi podržao Zahtjev za inspekcijskim nadzorom, koji je prethodno poslao Aarhus centar.

Uočivši negativni efekat koji je mala hidroelektrana “Podivič” ostavila na Kasindolsku rijeku, Opština Istočno Novo Sarajevo je izrazila podršku za obustavljanje gradnje mHE "Samar" i mHE "Slapi" iako je na početku podržala ovaj projekat i dala pozitivno mišljenje.

- Zaista je pohvalno primijetiti da su eminentni predstavnici različitih institucija u opštinama, a i grada Istočno Sarajevo, poput  Miroslava Lučića, voljni podržati moratorijum na mHE. Ovakva podrška  predstavlja  snažnu poruku da moratorijum na mHE u Republici Srpskoj mora biti na listi političkih prioriteta - izjavila je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović.

Deklaracija "Opštine bez brana" dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu, uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na "Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana" koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Sve opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže inicijativi "Opštine bez brana", a dodatne informacije dostupne su putem maila: koalicijazazastiturijekabih@gmail.com.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo