Ekonomija     | 18.09.2020. 09:06 |

Mešić: Iskoristimo ovaj period za povezivanje, turizam će se vratiti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Samir Mešić i njegova supruga Fatima Čaušević – Mešić, zajedno sa četvoro djece, vratili su se u Bosnu i Hercegovinu u augustu 2016. godine iz Nizozemske te ubrzo krenuli u razvoj novih poslovnih modela u kojima su vidjeli priliku za povezivanje ovih dviju zemalja.

Samirova kompanija „BI Consulting“ bavi se poslovnim konsaltingom, a supruga vodi firmu za destinacijski menadžment „Lily Travel DMC“. Posebnu pažnju su posvetili razvoju i promociji turističke ponude u BiH, saopćeno je iz USAID Projekta 'Diaspora Invest'.

Mešići su veliki zaljubljenici u Bosnu i Hercegovinu, njenu prirodu i kulturnu, vjersku i historijsku baštinu, pa je jedan od projekata koji su pokrenuli “edukativna tura za mlade dijaspore”.  

- Iz Nizozemske smo prenijeli iskustvo saradnje i podrške rastu malih i srednjih biznisa te smo ubrzo pokrenuli kompaniju BI Consulting. U BiH, ali i u regiji, između ostalog smo prepoznali mogućnosti vezane za promociju modela halal turizma, koji je u cijeloj Evropi prepoznat kao jedna nova industrija – kako u pristupu izradi ponuda za turiste, prepoznavanja mogućnosti koje nude gradovi u tom smjeru. Turisti žele isto, jedina je razlika koliko određeni grad nudi u pravcu 'halal friendly' pristupa vezanim za ishranu, mogućnost obavljanja molitve te uvažavanja različitosti. Veliko tržište leži iza ovoga, kako za turiste s Bliskog i Dalekog Istoka, tako i za posjetioce koji dolaze iz zemalja EU - ističe Mešić.

Neposredno prije pandemije, kompanija „BI Consulting“ je već 'stala na noge', a posao se širio.

- Pokrenuli smo i promociju Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije, kako u segmentu halal turizma, tako i u Nizozemskoj kroz uvezivanje sa različitim grupama potencijalno zainteresovanih posjetilaca. Nažalost, pandemija Covid-19 je usporila tokove u turizmu, ali ovaj period mi želimo iskoristiti za pripremu, razgovore o novim prilikama i nadam se, izaći jači u narednim godinama - dodaje Mešić.

Tim „BI Consultinga“ ne odustaje.Ove sedmice su putem webinara okupili saradnike u turizmu iz BiH i Malezije, a govorili su i ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić te ambasador Malezije u BiH Zakri Jaafar.

 Mešić ističe da firma radi na okupljanju sa potencijalnim partnerima iz Malezije radi kreiranja novih ideja i planova oporavka nakon pandemije; razmišlja o novim poslovnim modelima, ulaganju u digitalizaciju.

- Turisti globalno žele ponovno da putuju, zato vjerujem u postepeni oporavak koji će ovisiti svakako i od sputavanja pandemije, ali i prilagođavanja putovanja visokim zdravstvenim i sigurnosnim standardima - ističe Mešić i dodaje da je značajnu podršku ovaj poslovni model dobio od USAID-a.

 - USAID Projekat 'Diaspora Invest' nam je pružio podršku kroz nabavku studijske opreme, kompjutera i druge tehnike, koja je ubrzala našu digitalizaciju. Razvili smo modele  ponuda za bh. dijasporu kroz team building programe i rekreativne posjete. Prije pandemije smo u tom segmentu halal turizma značajne rezultate ostvarili kroz saradnju sa turistima iz Malezije i Singapura, a vjerujemo u veliki potencijal tržišta iz Indonezije. Nastavljamo sa educiranjem i povezivanjem te vjerujemo da ćemo ovim postaviti temelje uspjeha u vremenu koje je pred nama - zaključio je Mešić.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom