Svijet     | 17.09.2020. 18:22 |

Hezbollah optužuje Washington za opstruiranje formiranja libanske vlade

FENA Internet

BEJRUT, 17. septembra (FENA) - Libanski Hezbollah optužio je u četvrtak američku administraciju za opstruiranje formiranja nove libanske vlade nakon što su posrnuli napori na formiranju vlade bacili sjenu sumnje na francusku inicijativu u cilju izvlačenja te zemlje iz krize.

Hezbollah, šiitski pokret koji uživa iransku podršku i koga Washington smatra terorističkom organizacijom, jedna je od strana u središtu spora koji je zakomplicirao proces formiranja vlade.

Francuska se oslanja na libanske frakcije i sektaške čelnike u formiranju vlade koja bi provodila ekonomske reforme i izvukla bi zemlju iz najdublje krize od građanskog rata iz perioda od 1975. do 1990. godine.

Rok dogovoren između libanskih političara i Pariza za formiranje vlade istekao je u utorak bez ostvarenja ikakvog napretka.

Hezbollah i njegov  šiitski saveznik, pokret Amal, insistiraju na imenovanju šiitskih ministara u vladi i tvrde da među njima mora biti i ministar finansija.

Hezbollahov parlamentarni blok tvrdi da je francuska inicijativa bitna, ali da je američka administracija "ta koja je odgovorna za opstruiranje napora na formiranju vlade".

Predsjednik parlamenta Nabih Berri, čelnik  Amala, uporan je u insistiranju na imenovanju ministra finansija nakon što je Washington prošle sedmice uveo sankcije njegovom visokom savjetniku zbog korupcije i pomaganja Hezbollaha, saopćili su izvori iz nekoliko stranaka.

Savjetnik, Ali Hassan Khalil, prethodno je obavljao dužnost ministra  finansija.

Hezbollahov parlamentarni blok nagovijestio je da bi vlada još mogla biti formirana.

Mandatar za premijera Mustapha Adib, sunit, imenovan pod francuskim pritiskom, radi na prijedlozima promjene kontrole nad ministarstvima, od kojih neka godinama predvode iste frakcije, tvrde politički izvori.

Adib, koji ima ključnu podršku bivšeg premijera Saada al-Haririja, vodećeg libanskog sunitskog političara, izjavio je da ne želi odstupiti od svog zadatka formiranja ekspertne vlade, saopćio je izvor blizak njemu.

Adib tvrdi  da, ako se ne formira ekspertna vlada, tada bi bio potreban drugačiji pristup, "ali to nije u skladu sa zadatkom koji mi je dodijeljen", saopćio je izvor, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'