Stranačke aktivnosti     | 17.09.2020. 17:06 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

FENA Saopćenje

Parlament BiH usvojio inicijativu u vezi 14 prioriteta iz Mišljenja EU

Na nedavno održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, bez ijednog glasa protiv,  usvojena je inicijativa poslanika SDP-a Saše Magazinovića kojom se zadužuje Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH da, u saradnji sa Vijećem ministara BiH, pripremi materijal i prisustvo nadležnih članova Vijeća ministara kako bi podnijeli relevantnu informaciju o poduzetim mjerama na temelju Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji sa posebnim akcentom na realizaciju 14 ključnih prioriteta iz ovog dokumenta.

U posljednjem Mišljenju Komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji se, između ostaloga, kaže da Bosna i Hercegovina treba započeti proces rješavanja pitanja funkcionalnosti kako bi se ispunili zahtjevi za članstvo u EU i preuzele odgovarajuće obaveze.

Magazinović je posebno istaknuo da je uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija po ocjeni mnogih potcijenjena, a kapaciteti i politička važnost najvišeg zakonodavnog tijela u državi nedovoljno iskorišteni. Istaknuo je da je veoma važno da svi ključni politički akteri preuzmu svoj dio odgovornosti i angažuju se na odgovarajući način kako bi dokazali da opredjeljenje za evropski put nije samo fraza koja se koristi u javnom prostoru.

„Nepostupanje ili presporo postupanje po preporukama Evropske komisije šalje sliku naše nezainteresovanosti da postanemo dijelom EU. Zato je od velike važnosti da se o Mišljenju Evropske komisije i djelovanju po osnovu preporuka iz ovog dokumetna konačno organizuje rasprava najvišeg zakonodavnog organa države koja će rezultirati konkretnim zaključcima i aktivnostima koje će biti prepoznate i od strane građana Bosne i Hercegovine, jednako kao i od partnera iz Brisela“, naveo je Magazinović u raspravi koja je prethodila usvajanju inicijative.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!