Ekonomija     | 17.09.2020. 14:08 |

Delegacija Vlade ZDK posjetila Udruženje poljoprivrednika AGRO-VIS iz Visokog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić posjetili su danas poljoprivrednike Udruženja "AGRO-VIS" iz Visokog koje okuplja oko 80 proizvođača koji se bave proizvodnjom u plastenicima i na otvorenom.

Vlada ZDK je u 2019. za poticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu izdvojila 3,2 miliona KM, od čega su 1.033.000 KM dobili proizvođači iz Visokog za različite segmente proizvodnje, od mljekarstva do proizvodnje u plastenicima.

- Naši poticaji nisu pomoć nego investicija, budući da od tih sredstava proizvođači stvaraju novu vrijednost i drago mi je da na terenu vidimo efekte naše investicije. ZDK je zahvaljujući Visokom lider u plasteničkoj proizvodnji - rekao je Ganić.

U razgovoru s proizvođačima posebno je naglašen značaj poticaja za proljetnu sjetvu, koji je realiziran kao interventna mjera za pomoć poljoprivredi u vrijeme pandemije. Vlada ZDK je osigurala 350.000 KM, a zajedno sa sredstvima Vlade FBiH i 12 općina na raspolaganju za proljetnu sjetvu su bila sredstva od 1,5 miliona KM.

Predsjednik Udruženja AGRO-VIS Mirsad Dervišbegović zahvalio je na posjeti, kao i kontinuiranoj podršci koju kantonalna vlada pruža proizvođačima.

- Podsticaji su značajni za poljoprivrednike pogotovo u ovoj pandemijskoj godini koja je bila teška za proizvodnju. Poticaji su nam dali vjetar u leđa tako da smo uspješno izašli iz ove teške godine - rekao je Dervišbegović.

Proizvođači su istakli potrebu izgradnje prerađivačkih kapaciteta koji bi omogućili sigurniji plasman i otkup proizvoda, ali i proširenje proizvodnje. Time bi poticaji za vlasnike plastenika od pet KM po kvadratnom metru, imali mnogo bolji efekat.

Ganić je najavio da će Vlada ZDK naredne godine planirati nove programe poticaja, koji će omogućiti dodatni razvoj poljoprivredi te sačuvati lidersku poziciju ZDK-a u plasteničkoj, ali i malinarskoj i peradarskoj proizvodnji, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana