Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 13:48 |

Policijski komesari i načelnici na radionici o rodnoj ravnopravnosti u policiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Dvodnevna radionica o temi "Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji za najviše rukovodioce" počela je danas na Jahorini, a na kojoj učestvuju najviši rukovodioci iz 15 policijskih agencija, među kojim su i policijski komesari, načelnici i šefovi.

Radionica se realizira u okviru projekta "Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH kroz edukaciju rukovodećih službenika/ca" koji provodi Udruženje Mreža policijskih službenica, a koji je finansiran iz FIGAP II programa.

To je prva u nizu aktivnosti u okviru navedenog projekta koji je usmjeren na donosioce odluka u policiji, budući da je praksa pokazala da u proteklom periodu rukovodioci u policijskim agencijama nisu prisustvovali edukacijama o toj temi, budući da se pitanja rodne ravnopravnosti još uvijek posmatraju kao "ženska pitanja", a ne aktivnost izgradnje kapaciteta policijskih službi.

Cilj radionice je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji i ukazivanje na potrebu donošenja programa mjera s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti imajući u vidu činjenicu da su žene podzastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH, a na rukovodećim pozicijama ih gotovo nema.

Također, cilj je podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju, budući da je provedeno istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka tamna brojka tih slučajeva i službenice se teško odlučuju da istu prijave.

Kroz edukaciju rukovodećih službenika i službenica nastoji se podići svijest o tom pitanju što će doprinijeti promociji ravnopravnog učešća žena u donošenju odluka, te integriranju rodnih pitanja u sve sfere policijskog rada (prijem u policiju, unapređenje u viši čin, učešće u radnim grupama i komisijama, edukacije, planiranje budžeta i drugo), a sve radi unaprjeđenja položaja žena u policiji, saopćeno je iz Udruženja "Mreža policijskih službenica".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana