Svijet     | 17.09.2020. 10:57 |

UN tvrdi da u Siriji ima više slučajeva koronavirusa nego zvanično potvrđenih

FENA Internet

NEW YORK, 17. septembra (FENA) - Čelnik humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija kaže da izvještaji iz Sirije ukazuju na "mnogo širi raspon" slučajeva COVID-19 nego zvaničnih 3.628 potvrđenih slučajeva zaraze.

Mark Lowcock rekao je u srijedu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da opseg epidemije neće biti poznat dok se laboratorijska ispitivanja ne intenziviraju u cijeloj zemlji, prenio je AP.

- Znamo da je prenos infekcija u zajednici široko rasprostranjen, jer gotovo 90 posto novopotvrđenih slučajeva nije moguće pronaći do poznatog izvora. Rastu i stope zaraze među zdravstvenim radnicima - kazao je on.

Lowcock je rekao da je i prije pandemije u Siriji nedostajalo zdravstvenih radnika, a nestašica opskrbe i privremene restriktivne mjere dodale su "još veći pritisak na desetkovani zdravstveni sistem".

Objasnio je da je 27. augusta potvrđen prvi slučaj COVID-19 među stanovnicima dva kampa za raseljene na sjeveroistoku, al-Hol i Areesha. Rekao je da je pet zdravstvenih radnika u terenskoj bolnici u al-Holu imalo pozitivne rezultate tokom prethodnih nekoliko sedmica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo