Svijet     | 17.09.2020. 10:05 |

Navalnijev tim tvrdi da je otrov stavljen u bocu vode

FENA Internet

MOSKVA, 17. septembra (FENA) - Kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan je bocom vode u svojoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku, a ne na aerodromu kako se ranije mislilo, rekao je njegov tim uz video zapis objavljen na Navalnijevom Instagramu u četvrtak.

Navalni se prošli mjesec naglo razbolio na međugradskom letu u Rusiji, a potom je avionom prebačen u Berlin na liječenje. Njemačka kaže da je otrovan neurotoksinom Novichok. Rusija kaže da nema dokaza da je otrovan.

Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u srijedu su reagovali na komentare ruskih zvaničnika da ne bi imalo nikakvog smisla za Moskvu da otruje političkog protivnika čija je stopa popularnosti izrazito niska.

U saopćenju na svom websiteu, ruska stalna misija u Evropskoj uniji saopćila je da nema nikakvog razloga za ruske vlasti da otruju Navalnog vojnim nervnim agensom i potom mu dopuste da otputuje u Njemačku, gdje bi se otrovna supstanca mogla primijetiti.

- Koji bi razlog bio za ruske vlasti da otruju Alekseja Navalnog, uzimajući u obzir da stopa njegove popularnosti jedva dostiže dva posto? - navodi misija u saopćenju, pozivajući se na julsku anketu javnog mnijenja.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš kazala je da rezultati regionalnih izbora održanih tokom vikenda, na kojima su kandidati koje podržava Navalni osvojili mjesta u dva sibirska grada, pokazali da je podrška Rusa Navalnom mnogo veća.

Kremlj je, suočavajući se s pozivima nekih zapadnih političara da se pooštre sankcije Moskvi, saopćio kako ne smatra da bi trovanje Navalnog donijelo koristi bilo kome, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'