Bosna i Hercegovina     | 17.09.2020. 09:56 |

Savez Sumero - Projekt 'neVIDLJIVI', glas za osobe s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH-Sumero i produkcijska kuća Source d.o.o. pokrenuli su projekt pod nazivom 'neVIDLJIVI', koji će biti realiziran u narednih dvanaest mjeseci.

Cilj projekta je poboljšavanje dosega medija do osoba s invaliditetom i povećana zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja.

Kako direktor Saveza Sumero Haris Haverić ističe, taj projekt je logičan slijed nastojanja u pružanju podrške osobama s invaliditetom.

- Svjesni smo da je važno probleme rješavati sistemski. Da bi se to postiglo neophodna je podrška cijelog društva. Kroz naše programe osnažujemo osobe s invaliditetom za samozastupanje odnosno osnažujemo ih i educiramo da znaju koja prava imaju i da govore u svoje ime – kazao je.

Potreba za pokretanjem tog projekta je u činjenici da je važno medijima omogućiti pristup do osoba s invaliditetom da bi medijski prilozi koje rade uključivali izjave i mišljenje osoba o kojima se govori te prezentirali stanje i izazove s kojima se ta kategorija stanovništva suočava svakodnevno.

Taj projekt radit će na tome da osigura poboljšan doseg medija do osoba s invaliditetom i poveća zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja, u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Projektne aktivnosti bit će usmjerene na dodatno podizanje kapaciteta bh. novinara za primjenu profesionalnih standarda u izvještavanju o osobama s invaliditetom, ali i na podizanje svijesti javnosti o temama važnim za osobe s invaliditetom kroz aktivnosti kampanje 'neVIDLJIVI'.

- U konačnici, projekt će rezultirati podignutim kapacitetima novinara za profesionalno i informirano izvještavanje o osobama s invaliditetom. To doprinosi stvaranju društva u kojem osobe s invaliditetom jednako učestvuju u svim aspektima života, imaju izbor, jednake mogućnosti i zastupljenost u medijskom prostoru - ističu iz Saveza Sumero.

Projekt je finansiran iz USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija, kojeg implementiraju CPCD i OM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!