Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 16:42 |

Grad Sarajevo podržao izradu XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Rebalansom budžeta Grada Sarajevo za 2020., amandmanom gradskog vijećnika Almedina Miladina koji je prihvatio gradonačelnik Abdulah Skaka i Gradsko Vijeće Grada Sarajevo planirana je podrška izradi XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u iznosu 10.000 KM.

Enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika autorsko je djelo prof.dr. Dževada Jahića i njegovih leksikografskih saradnika, a provodi se kroz institucionalni okvir Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Radi se o kapitalnom leksikografskom poduhvatu koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova. Za izradu, tehničku obradu i štampu jednog toma neophodno je oko 76.000 KM.

Danas je u Vijećnici parafiran ugovor o implementaciji 10.000 KM na ime sufinansiranja izrade XI toma Rječnika koji je uime Grada Sarajevo parafirao gradonačelnik Skaka, a uime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca generalni sekretar Vijeća Emir Zlatar, uz prisustvo autora Rječnika akademika Dževada Jahića.

Gradonačelnik Skaka čestitao je autoru Jahiću i izrazio uvjerenje da će se i drugi nivoi vlasti od općinskog do državnog, uključiti u sufinansiranje ovog kapitalnog projekta od nacionalnog značaja.

Jahić je zahvalio gradonačelniku na podršci, kao i Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca putem kojeg se provodi institucionalno prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju XI i XII toma Rječnika.

U prethodnom periodu odštampano je IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, u završnoj je fazi izrada X toma, a današnjim parafiranjem ugovora zvanično otpočinje i izrada XI toma, saopćeno je iz VKBI.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom