Kultura     | 16.09.2020. 16:05 |

Izložbom '30/30' Franjevačka galerija Široki Brijeg obilježava godišnjicu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Izložba "30/30" postavljena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u saradnji sa Franjevačkom galerijom - Franjevačkim muzejom Široki Brijeg kojom ta institucija nastavlja obilježavanje 30. obljetnice postojanja i rada.

Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH s kojom Franjevačka galerija ima dobru saradnju, iz bogatog fundusa predstavljen je po jedan rad izvučen iz svake godine rada Galerije, odnosno, 30 radova za 30 godina.

Među izloženim radovima različitih poetika nalaze se ulja na platnu, grafike, sklupture, crteži. Predstavljena su, između ostalih, djela Ante Kajinića, Vlahe Bukovca, Virgilija Nevjestića, Marine Finci, Jasne Zovko, Boška Kućanskg...

Istoričar umjetnosti, profesor na ALU Široki Brijeg i saradnik Galerije Josip Mijić rekao je da 30 godina postojanja jedne galerije možda i nije puno, imajući u vidu neke galerije koje rade puno duže.

- S obzirom na to da je malo mjesto i da je to mala galerija, 30 godina ipak jeste dosta godina - smatra Mijić.

Franjevačka galerija Široki Brijeg je, kako je naglasio Mijić, tokom 30 godina postojanja uspjela realizovati 387 izložbi te prikupiti fundus od 5.000 djela.

Fundus Galerije je rastao na različite načine, a jedan od njih je darovanje umjetničkog djela od umjetnika koji su izlagali u Galeriji.

Mijić podsjeća da su Franjevački galeriju pokrenuli su franjevci, te bez njih ni Galerije ne bi bilo. Oni na različite načine omogućavaju njen rad i za sad su jedini koji to čine u kontinuitetu.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 15. oktobra u radnom vremenu Umjetničke galerije BiH, koja od ponedjeljka do četvrtka radi od 10 do 14, a petkom i subotom od 10 do 20 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo