Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 14:55 |

Predstavljen idejni projekt gradnje novog objekta Osnovne škole 'Pofalići'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra FENA - Idejni projekat izgradnje novog objekta Osnovne škole "Pofalići" predstavljen je danas u Općini Novo Sarajevo u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, saopćeno je iz te općine.

Projekat su izradile firme "IPSA Institut" d.o.o. Sarajevo i "EKOPLAN" d.o.o. Mostar, a finansirala Općina s oko 54.000 KM.

Prema idejnom projektu, objekat će biti površine oko 6.000 m² (-1+P+2) i vanjske površine oko 2.700 m². Bit će namijenjen za boravak oko 900 učenika u dvjema smjenama, a sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu.

Trenutno je u toku izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta, nakon čega slijedi izrada izvedbenog projekta.

Prema Sporazumu o regulisanju međusobnih odnosa, na realizaciji projekta izrade investiciono–tehničke dokumentacije za izgradnju objekta OŠ "Pofalići", Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo su investitori projekta, dok ja kantonalni Zavod za izgradnju implementator projekta.                                                

Sadašnji objekat škole jedan je od starijih, u veoma lošem stanju, zbog čega se Općina Novo Sarajevo odlučila da poduzme prvi korak u cilju izgradnje novog.

Današnjoj prezentaciji projekta prisustvovali su općinski načelnik Nedžad Koldžo, direktorica Osnovne škole "Pofalići" Suvada Muftić, predstavnici Vijeća roditelja i savjeta mjesnih zajednica Pofalići I i II.

Načelnik je rekao da nakon prevazilaženja niza problema, projekat je u fazi idejnog rješenja kao temelja za sve što dolazi u narednom periodu.

- Imajući u vidu da se radi o jednom od najstarijih školskih objekata na području ove općine te da bilo kakva veća ulaganja u rekonstrukciju nisu isplativa zbog dotrajalosti, odlučili smo da izgradimo novi objekat za učenike OŠ "Pofalići". Obezbijedili smo zemljište, uskladili s Regulacionim planom, izdvojili sredstva za izradu projektne dokumentacije, održali niz sastanaka sa svim akterima u projektu kako bi otklonili složene probleme na terenu, a danas ćemo pogledati o kakvom se projektu i objektu radi - kazao je Koldžo.

Iako osnovno obrazovanje nije još u nadležnosti lokalne samouprave bez obzira na presudu Ustavnog suda, dodao je on, Općina Novo Sarajevo kontinuirano ulaže u sanaciju objekata škola, opremanje kabineta, sve s ciljem unapređenje rada i poboljšanja uslova nastavnog procesa.

Direktorica Osnovne škole "Pofalići II" Suvada Muftić zahvalila je Općini Novo Sarajevo za poduzete aktivnosti i upornost u namjeri gradnje funkcionalnog i sigurnog školskog objekta za učenike ove škole.

Iako u veoma otežanim uslovima, učenici ove škole ostvaruju zavidne rezultate i nastava se odvija po planu i programu, dodaje direktorica Muftić, naglašavajući da u vrijeme pandemije imaju problem što neki prozori nisu nikako u funkciji te je otežano provjetravati prostorije u cilju sprečavanja širenja virusa.

Građani naselja Pofalići odavno su prepoznali problem s kojim se susreću njihova djeca kad je riječ o boravku u školi, potvrdio je  predsjednik Savjeta MZ Pofalići II Bahrudin Delić te zahvalio ovoj lokalnoj zajednici što je i pored krize izazvane pandemijom koronavirusa, ovaj projekat stavila u prioritete jer to građani i djeca Pofalića zaslužuju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo