Svijet     | 16.09.2020. 13:23 |

Ambasador BiH u Japanu prisustvovao izbornoj sjednici za novog premijera Japana

FENA Saopćenje

SARAJEVO,16. septembra (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan prisustvovao je izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana, na kojoj je Jošihide Suga izabran za 99. premijera Japana umjesto dosadašnjeg premijera Šinzo Abea koji se povukao s dužnosti iz zdravstvenih razloga, saopćeno je iz Ambasade BiH u Tokiju.

Novoizabrani predsjednik vlade je u ponedeljak izabran i za šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije, koja, kao trenutno najjača partija u Japanu, prema dugogodišnjoj tradiciji, predlaže svog šefa za premijera zemlje.

Pozivnica za prisustvo izbornoj sjednici nacionalnog parlamenta Japana je velika čast za predstavnika BiH budući da je  prisustvovalo samo 11 odabranih ambasadora od ukupno 156 akreditovanih diplomatskih misija u Japanu.

Jošihide Suga (71) preuzima veliku odgovornost u kritičnom trenutku kad se zemlja suočava s velikim organizacionim i ekonomskim izazovima, odnosno pandemijom COVID-19, ekonomskim padom i važnim pitanjima nacionalne bezbjednosti u kojima se Japan u velikoj mjeri oslanja na bezbjedonosni savez sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Očekuje se da će on nastaviti politiku prethodnika u monetarnim pitanjima, državnoj potrošnji i diplomatiji.

Suga je obećao omogućiti finansijskim institucijama da pozajmljuju novac od centralne banke po niskim kamatama, da će držati pod kontrolom rast jena i da će dalje otvarati vrata radnicima iz inostranstva. Fokus njegovog budućeg rada biće i na pojačanoj podršci poljoporivredi, turizmu i ujednačenoj regionalnoj revitalizaciji, s akcentom na razvoju ruralnih sredina.

Njegova politička platforma zasniva se i na proširenju spektra usluga nacionalnog sistema zdravstvenog osiguranja kako bi ono obuhvatilo troškove liječenja neplodnosti, ali i na smanjenju visokih računa za usluge mobilne telefonije tri operatera koja dominiraju na domaćem tržištu.

Novi premijer Japana Jošihide Suga predstavlja nastavak menadžerske stabilnosti administracije Šinzo Abea. Sugu i njegove buduće ministre očekuju veliki zadaci jer se od nove vlade očekuje, osim zauzdavanja COVID-19 i rješenja za ekonomski oporavak zemlje, da osigura bezbjedno održavanje olimpijskih i paraolimpijskih igara u julu-augustu 2021. godine, što je u ovom trenutku jedinstveni organizaciono - logistički izazov u svijetu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo