Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 13:01 |

Podžić i Poša o 'Programu reformi' i NATO integracijskom procesu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je danas s ambasadorom Mađarske u Bosni i Hercegovini Kristianom Pošom i njegovim saradnicima.

Podžić je informirao ambasadora Pošu o trenutnim aktivnostima koje se realiziraju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH), s posebnim osvrtom na aktivnosti iz dokumenta „Program reformi“ i obaveze koje je ovo ministarstvo realiziralo u skladu s funkcionalnim nadležnostima, a sadržane su u ovom dokumentu.

U razgovoru je posebno istaknuta važna uloga Ambasade Mađarske u BiH, kao kontakt ambasade za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, na čemu je ministar Podžić iskazao posebnu zahvalnost ambasadoru Poši.

Bilo je riječi i o predstojećim aktivnostima vezanim za ocjenjivanjem bataljonske borbene grupe lake pješadije – NEL-1, planirane za realizaciju od 21. do 25. septembra na poligonu za borbenu obuku OSBiH na Manjači.

Sagovornici su konstatirali da su, uprkos izraženim poteškoćama vezanim za situaciju sa pandemijom Covid-19 i umanjenim budžetom za odbranu, Ministartsvo odbrane i OSBiH realizirale značajan broj aktivnosti i obaveza, te je izraženo očekivanje da će se, nakon prestanka ovog stanja, stvari početi kretati u još pozitivnijem pravcu.

Ambasador Poša je izrazio zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH i posebno istaknuo realizirane aktivnosti koju se vezane za Program reformi koji je od BiH dostavljen u sjedište NATO-a Brisel.

On je obavijestio ministra Podžića da će Vlada Mađarske nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu i posebno Ministartsvo odbrane, te da će vlada njegove zemlje putem Misije OSCE-a u BiH implementirati finansijska sredstva u iznosu od 160.000 eura namijenjenih za poboljšanje sigurnosti skladišta naoružanja i municije koja su u posjedu Oružanih snaga BiH.

Ambasada Mađarske u BiH, kao kontakt ambasada za NATO, će i u narednom periodu nastaviti pomoć našoj zemlji u ovom procesu, a posebno će se fokusirati na prezentaciju i promociju pozitivnih i vrlo korisnih primjera i benefita koje ovaj proces donosi, o čemu svjedoče primjeri susjednih zemalja, ali i Mađarske koja je već odavno pristupila NATO-u, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom