Bosna i Hercegovina     | 16.09.2020. 10:55 |

Novaković-Bursać i Prodanović na Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković - Bursać i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvovat će na 27. plenarnom zasjedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će u formatu video- konferencije biti održana 17. septembra.  

Radi pandemije virusa korona odgođena je ranije planirana rasprava o temi „Budućnost svijeta, budućnost Evrope nakon pandemije“, pa će se parlamentarci iz država članica ove međunarodne multilateralne organizacije tokom konferencije baviti statutarnim pitanjima za mandat od naredne dvije godine.

Kako je najavljeno, očekuje se da će se učesnicima konferencije obratiti predsjednik Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Sergei Gavrilov i predsjednik Parlamenta Grčke Konstantinos Tasoulas.

Prema najavama, pozdravnim govorom učesnicima konferencije obratit će se i predsjedavajući Državne Dume Ruske Federacije Vyacheslav Volodin, predsjednica Interparlamentarne unije Gabriela Cuevas Barron, predsjednik Panafričkog parlamenta Roger Nkodo Dang, kao i predsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana Karim A. Darwish.

Održavanje Interparlamentarne skupštine pravoslavlja pozdraviće i patrijarh vaseljenski Vartolomej, patrijarh aleksandrijskog i cijele Afrike Teodoros drugi, kao i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Bosna i Hercegovina jedna je od 25 stalnih država članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja je osnovana 1993. godine.

Osim poslanika iz stalnih država članica, u radu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja učestvuju i poslanici iz još 11 država iz cijelog svijeta - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu