Servisne informacije

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz Lašvu i Drinu

Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Lašvu i Drinu. Preporučuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići),  Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Jablanica-Mostar, Maglaj-Doboj (Mravići), Bosanski Petrovac-Ključ (Gornje Bravsko), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prijelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prijelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Šićki Brod-Srebrenik, zbog sanacionih radova u blizini petlje Šićki Brod saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Šićki Brod-Srebrenik (Potpeć), zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Tinje, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Pelagićevo-Srebrenik, zbog sanacionih radova u  mjestu Špionica saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Pelagićevo-Srebrenik(Špionica Donja), zbog radova na mostu preko Špioničkog potoka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.
Pelagićevo-Srebrenik (Špionica), zbog radova na mostu preko rijeke Velika Tinja, saobraća se naizmjenično- jednom trakom.
M-1.9
Gradačac-Ormanica (Donji Lukavac), zbog radova na sanaciji klizišta, saobraća se naizmjenično- jednom trakom.
M-4
Jelah-Doboj, zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice, saobraća se privremenom obilaznicom.
M-5
Jajce-Donji Vakuf, (tunel Vinac), zbog sanacionih radova u tunelu , saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.
Gromiljak-Blažuj (Han Ploča-Kobiljača), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene kraće obustave.
Bosanski Petrovac-Ključ, radovi u mjestu Gornje Bravsko, povremeno zauzimanje jedne trake u vremenu od 07 do 17 sati.
M-6.1
Posušje-Široki Brijeg, zbog u mjestu Vranići, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.
M-14.1
Pelagićevo-Gradačac (Turić), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 08.15 do 15.05 sati radnim danima, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Livno-Kamensko, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).
M-16.2
Prozor-Jablanica Zbog radova u tunelu Jasen putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se  vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.
M-17
Maglaj-Doboj (Mravići) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), zbog radova na izgradnji rasvjete svaki dan osim nedjelje od 08 do 16 sati saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Tarčin-Konjic (Zukići), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima.
Šešlije-Modriča, zbog radova na mostu preko rijeke Veličanke, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Modriča-Bosanski Šamac, u toku su radovi na održavanju, a na mjestima izvođenja saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Jošanica-Rajlovac, zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.
Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
Petlja Blatuša kod Zenice, zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša za saobraćaj  je zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša prema Sarajevu. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.
M-17.5
Rakitno-Posušje, zbog sanacionih radova saobraća se usporeno, jednom trakom.
M-18
Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
M-19.2
Kladanj-Vlasenica (u Turalićima, most preko potoka Jezernica) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini-naizmjenično propuštanje vozila.

REGIONALNI PUTEVI
R-413 Turbe-Skender Vakuf, zbog radova na sanaciji odrona saobraća se usporeno uz povremene kraće obustave.
R-425 rotor Tromeđa-rotor Trebižat, zbog radova putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, dok teretna vozila i autobusi ne mogu proći.
R-445 Moštre-Visoko (u mjestu Moštre) zbog radova saobraća se usporeno, jednom trakom.
R-448 Goražde, zbog radova na mostu preko rijeke Drine obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, preusmjerit će se na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7.5 tona usmjeravati ulicama Alije Hodžića i Maršala Tita, a u suprotnom smjeru ulicama Mehe Drljevića-Kulina bana i Alije Hodžića.
R-455a Živinice-Zelenika, zbog sanacionih radova na dionici od pružnog prelaza (Panje) do skretanja zna lokalnu cestu u naselju Rosulje (prema „Rajskom jezeru“) obustavlja se saobraćaj. Saobraćaj se iz Živinica za Bašigovce preusmjerava lokalnom cestom kroz novo naselje Ciljuge(kop) pored supermarketa „Bingo“ i „Rajskog jezera“ do Bašigovaca ili lokalnom cestom Živinice-Kovači-Bašigovci.
R-456 Previle-Humci-Šibošnica, zbog sanacionih radova obustavlja se saobraćaj od 07 do 19 sati. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: Previle-Srebrenik-Brčko-Čelić ili Previle-Obodnica-Dokanj-Šibošnica-Čelić.
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-471  Lukavac-Vijenac-Banovići, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz moguće povremene obustave.

KANTON SARAJEVO
- Zbog izvođenja završnih radova, obustavlja se saobraćaj u ulici Emila Zole, na mostu preko rijeke Dobrinjke.
- Zbog izvođenja sanacionih radova etapno se obustavlja saobraćaj u ulici Gorica od raskrsnice sa ulicom Tepebašina do raskrsnice sa ulicom Avde Hume od 8 do 16 sati. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Tepebašina-Odobašina-Dajanili Ibrahim bega- Braće Begić-H.Kulenovića-Avde Hume i obratno.
-Zbog sanacionih radova od 08 do 16 sati etapno se obustavlja saobraćaj (08.30-10.30, 11.00-13.30 i 14.00-16.00 sati) u ulici Kobilja Glava (od raskrsnice sa magistralnim putem M-18 u dužini od 300 metara. Za vrijeme obustave alternativni pravci su: iz pravca naselja Velešići ispod brda Hum ulicom Gornji Velešići prema naselju Kobilja Glava i obratno, a lokalni saobraćaj, saobraćajnicama unutar naselja Kobilja Glava.
- Zbog izvođenja sanacionih radova etapno se obustavlja saobraćaj u ulici XII Hercegovačke brigade (Hadžići). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Garovci-XII Hercegovačke brigade i obratno.
- Zbog utovara i istovara građevinskog materijala od 08 do 20 sati u ulici Radenka Abazovića saobraćaj se obustavlja u trajanju od 60 minuta (nakon čega se vozila propuštaju 60 minuta).
- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Muhameda ef.Pandže, Francuske revolucije, Nihadija, Ibrahima Hafiza Ridžanovića, Mehmeda Spahe, Hamida Beširevića, Bardakčije, Zaima Šarca, Hadžibešireva, Hasana Bibera, Hrasnička cesta, Gabelina, Armije RBIH, Bjelašnička, Hamdije Čemerlića, Grbavička, Zmaja od Bosne, Mula Mustafe Bašeskije, Patriotske lige, Branilaca Šipa, Dženetića Čikma, Emila Zole, Senada Poturka Senčija, Džemala Bijedića (od IX do VII transferzale), Džemala Bijedića (kod br.202),  Čobanija i Hamdije Kreševljakovića.

LIVNO
U toku je izgradnja kružnog toka na raskrsnici magistralnog puta M-15 i ul. Blajburških žrtava. Svakim danom (osim nedjelje) saobraćat će se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) M. L.