Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 19:42 |

Turković i Rousson o jačanju saradnje između BiH i Francuske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Francuske Guillaumea Roussona.

Tokom susreta, konstatovano je da su odnosi između dvije zemlje odlični i da nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te je izraženo opredjeljenje za dalje jačanje saradnje i sveukupnih odnosa.

Ambasador je zahvalio ministrici Turković za saradnju tokom svog diplomatskog mandata u BiH i iskazao uvjerenje da će se dobri bilateralni odnosi BiH i Francuske nastaviti uspješno razvijati. Svjestan poteškoća sa kojim se BiH suočava, dijelom i zbog složenog institucionalnog sistema, istakao je kako je veći optimista danas na odlasku iz BiH nego što je bio tokom dolaska. Raduje ga činjenica da u BiH postoji konsenzus oko europskog puta. Francuska će nastaviti podržavati europski put BiH i pažljivo pratiti ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ambasador Rousson je također informisao ministricu Turković da će u Francuskoj uskoro biti okončane unutrašnje procedure vezano za potpisivanje Sporazuma o proširenju aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD), nakon čega bi ubrzo uslijedilo i otvaranje kancelarije AFD-a. Otvaranje kancelarije smatra od suštinske važnosti jer će, kako je rekao, to značiti i jedan novi početak u bilateralnim odnosima ali i dati pozitivan signal i ohrabriti neke druge francuske ekonomske operatore da djeluju na području BiH.

Ministrica Turković je istakla važnu ulogu i podršku Francuske na putu BiH ka europskim integracijama. Naglasila je kako je sa francuske strane do sada bilo podrške i da se nada da će te podrške biti i dalje.

Ministrica Turković je na kraju zahvalila ambasadoru Roussonu na ličnom doprinosu u razvoju i jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske i zaželjela mu mnogo uspjeha u budućem radu i profesionalnoj karijeri, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta