Regija

Zabave, piknici, pogrebi, rođendani i berbe riskantni u vrijeme epidemije

Agencije

LJUBLJANA, 15. rujna (FENA) - Glavni uzroci povećanih lokalnih transmisija koronavirusa u Sloveniji ostaju nedopuštena društvena okupljanja, pa vlada ponovno apelira na građanstvo da poštuje sve donesene mjere kako drugi val epidemije ne bi izmaknuo kontroli.

"Izvorišta brzog širenja zaraze su zabave, piknici, rođendanska slavlja i pogrebi", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

"Sve građane i stanovnike zato ponovo pozivamo da se pridržavaju svih mjera", kazao je, dodavši da posebno zabrinjava i to da veći dio novooboljelih od covida-19 ne zna ili ne želi reći gdje je imao riskantni kontakt, što otežava posao epidemiolozima u ograničavanju zaraze.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva povećao se na 907, navodi Hina.

Posebno je zabrinjavajuće da broj hospitaliziranih naglo raste, pa ih je sada 50, od čega ih je devet na respiratoru, a zbog očekivanog daljnjeg povećanja hospitalizacija aktiviran je plan otvaranja četvrte covid-bolnice, koliko ih je bilo i u kritičnim danima prvog vala epidemije.

Prije mjesec dana malo je tko predviđao ovakvo stanje, kazao je Kacin, ali je dodao da se odvija reorganizacija po bolnicama i da je respiratora, ako stanje ostane ovakvo, dovoljno za sve bolesnike.

Kacin je potvrdio da bi ovog tjedna na preporuku epidemiologa vlada mogla donijeti neke nove mjere, kao što je na primjer skraćivanje vremena za rad lokala i gostionica do 22 sati, ali da je najvažnije pridržavati se već poznatih mjera i preporuka.

Uz mjere samozaštite koji vrijede za sve, po Kacinovoj je ocjeni dobro da neke mjere u mjestima s povećanim brojem novih zaraza donose lokalne vlasti.

Pri tome je pohvalio ažurnost u općini Pivka na zapadu zemlje, gdje je zadnjih dana bio velik broj zaraženih na tamošnjoj peradarskoj farmi i u osnovnoj školi, na što su općinske vlasti reagirale zabranom održavanja sportskih priredbi na zatvorenom i nekim drugim mjerama.

Kako je na konferenciji za novinare slovenske vlade u utorak upozorila infektologinja Urška Blaznik, posebnu pažnju za zaštitu zaposlenih moraju posvetiti sve radne organizacije, od mjerenja temperature zaposlenih, obveznog nošenja maski tamo gdje nije moguće održavati fizičku distancu, održavanja higijene i ograničavanja broja ljudi kojima se poslužuje u restoranu.

Svako masovnije okupljanje, pa i na otvorenom, može predstavljati rizik od zaraze koronavirusom, ako se mjere ne uvažavaju, upozorila je.

Kao primjer istaknula je berbe grožđa, što bi idućih dana mogao biti problem jer se na takvim događajima tradicionalno zna okupiti i po više desetaka ljudi, što je u ovoj situaciji vrlo riskantno, osobito ako se nakon obavljenog posla svi okupe oko stola, te zajedno nekontrolirano druže.

(FENA) R. G.