Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 16:36 |

Poslanici PSBiH upozorili na neravnopravnu zastupljenost naroda u institucijama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima na svim nivoima vlasti kojeg je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Na početku rasprave javio se šef Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je kazao da bi trebalo taj Izvještaj dostaviti dopredsjedavajućem Doma naroda PSBiH i lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću kako bi, kaže, "vidio koliko su Hrvati zastupljeni u institucijama".

Replicirala mu je poslanica SDA Alma Čolo koja je pozvala Lovrinovića da to isto učini i za člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika jer je u Republici Srpskoj od 4.000 zaposlenih samo 1,3 posto Hrvata.

Poslanik Naše stranke Damir Arnaut podsjetio je da su se lideri stranaka koje čine vlast lako dogovorili oko raspodjele pozicija te je pozvao Lovrinovića da izvještaj dostavi dopredsjedavajućem Doma naroda i lideru HDZ-a Draganu Čoviću koji je u Kolegiju Doma naroda PSBiH zajedno sa Izetbegovićem.

Poslanik Srpskog bloka Nenad Stevandić smatra da je izvještaj jasno pokazao diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti, ali ocjenjuje da stanje u Republici Srpskoj po tom osnovu nije ni izbliza kakvo je na državnom nivou.

Lovrinović je još predložio da se zaključci Institucije ombudsmena, koji nalažu da se vodi o računa o nacionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, provedu do 2022. godine.

Poslanica Čolo je naglasila da Izvještaj pokazuje da nije ispoštovan ustavni princip zastupljenosti na svim nivoima vlasti te da svuda ima podzastupljenosti naroda, ali smatra da su zaključci ombdusmena neprovodivi.

Naime, zaduženi su rukovodioci institucija da vode računa o nacionalnoj zastupljenosti te Čolo smatra da bi se to moglo učiniti samo ukoliko bi se otpustile neke osobe, a to je protivno radnopravno zakonodavstvo te iako je Izvještaj dobar zaključci neće pomoći da se stanje promijeni.

Obavljena je rasprava i o izvještajima o zaštiti ličnih podataka i o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2019. godini te Izvještaju o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2018. godinu.

O ovim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'