Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 15:06 |

Krizni štab ZDK-a izvršio raspodjelu testova od WHO-a (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. septembra (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o raspodjeli testova za koronavirus koje je donirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prema kojoj je, od ukupno 6.000 testova, Kantonalnoj bolnici Zenica pripalo 4.500, a Općoj bolnici Tešanj 1.500.

- Riješili smo pitanje testiranja do kraja oktobra, uz jednu racionalnu i domaćinsku potrošnju kakva je bila u proteklom periodu, a potrebe za testovima do kraja godine premostit ćemo sredstvima Vlade ZDK-a koja su već opredijeljena - rekao je nakon sjednice ministar zdravstva i predsjednik kriznog štaba ZDK-a Adnan Jupić.

Krizni štab je donio i odluku o raspodjeli zaštitne opreme koju je donirala Vlada Katara, tako da će tokom ove sedmice svim zdravstvenim ustanovama u ZDK, prema utvrđenoj šemi raspodjele, biti isporučeni brisevi sa transportnim podlogama, zaštitna odijela, maske i rukavice te druga zaštitna oprema.

Razgovarano je i o predstojećoj sezoni gripe, izazovima i mogućim problemima, a naglašena je potreba da se stvore uslovi za vakcinaciju protiv gripe što većeg broja starijih osoba i hroničnih bolesnika, a posebno zdravstvenih radnika, kako bi zdravstveni sistem što spremnije dočekao sezonsku gripu.

-Krizni štab će se obratiti Federalnom ministarstvu zdravstva kako bi to preraslo u projekt na nivou Federacije BiH, jer bi, a to i struka kaže, vakcinacija u značajnoj mjeri pomogla ublažavanju i spriječila narušavanje trenutne epidemiološke situacije - rekao je Jupić, saopćeno je iz Press služba ZDK-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4885

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zHZFTEyahxlNjNLT8JyjSJqBIYFFTCIN?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana