Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 14:47 |

PSBIH: Obavljena rasprava o negativnom mišljenju UPK o javnim nabavkama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas na sjednici raspravu o novom tekstu Zakona o javnim nabavkama i negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na zakon koji je predložio Klub poslanika Demokratske fronte (DF).

Uime predlagača poslanik Zlatan Begić (DF) kazao je da on ipak misli da je zakon u skladu sa Ustavom bez obzira što to nije utvrdila Ustavnopravna komisija kazavši da ta komisija izlazi izvan okvira svojih ingerencija te da se na sjednicama sve manje razmatra što joj je u nadležnosti, a sve više time ko je podnosilac prijedloga.

On smatra da se na taj način ograničavaju i onemogućavaju predstavnici u ovom zakonodavnom tijelu da raspravljaju o zakonima, podsjećajući da je zakon upućen u redovnu zakonodavnu proceduru te da je moguće na njega amandmanski djelovati i popraviti ga.

Istaknuo je da je pitanje javnih nabavki važno pitanje na kojem se ne trebaju dijeliti poslanici, podsjećajući na složeno vrijeme pandemije koronavirusa kada je potrebno osigurati nabavku medicinske opreme i lijekova.

- Koronavirus ne napada entitet, Bošnjake, Srbe, Hrvate ili Rome, napada ljude i na nama je da na najbolji način odgovorimo tome - kazao je Begić.

Naglasio je da bi DF bio sretan da poslanici imaju seriju zakona koje će dostavljati Vijeće ministara, ali i da bi bilo dobro da je ovako složenu materiju neko drugi uredio i pripremio takav akt koji bi on podržao bez obzira od koga dolazio.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursać smatra ipak da zakon ne donosi poboljšanja u dijelovima koji prave problem kada su u pitanju javne nabavke i onoga što su u praksi pokazalo kao problem zbog čega smatra da ga nije ni moguće amandmanski popraviti, ali se nada da će takav zakon predložiti Vijeće ministara.

Šef Klub poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović nije se složio s Begićem da Ustavnopravna komisija, čiji je i on član, poslanicima onemogućava raspravu o zakonskim rješenjima.

Podsjetio je da je na sjednici Ustavnopravne komisije zatraženo dodatno vrijeme za dostavljanje mišljenja Komisije nakon što se pribave mišljenja Vijeća ministara o tom zakonu, ali predlagaču to nije bilo prihvatljivo.

Pozvao je da se konačno nađe način i obaveže Vijeće ministara da poslanicima dostavlja mišljenja na dokumente koja od njih traže jer dobra rješenja ostanu nerazmatrana ili neusvojena jer im ne budu dostavljena mišljenja.

Poslanici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonile uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabavki, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zloupotreba sistema javnih nabavki i omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obaveza BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Nije bilo poslaničke rasprave o negativnom mišljenju Zajedničke komisije za ljudska prava na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedavajuće Doma Borjane Krišto (HDZ) te poslanica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Edite Đapo (SBB).

O mišljenjima nadležnih komisija poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!