Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 15:07 |

Određen pritvor Malkiću i Bešiću, osumnjičenima za napad na svjedoka

FENA Saopćenje

TUZLA, 15. septembra (FENA) - Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo - sprečavanje dokazivanja.

Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra u tuzlanskom naselju Solina  osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu, koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli,  sačekali i  fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i  gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok, čime su svjedoka u sudskom postupku nasiljem  navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom.

Pripadnici PU Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i  uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predani u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Na ovaj način se pokušava, ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama urgentno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama, saopćeno je iz te institucije.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz  pred sudom (sprečavanje dokazivanja)  je  teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo