Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 13:35 |

Evropska sedmica mobilnosti 2020 - Mobilnost bez zagađenja za sve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Od 16. do 22. septembra građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom "Evropska sedmica mobilnosti" (ESM). 

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom poziva sve općine i gradove u BiH da se priključe obilježavanju "Evropske sedmice mobilnosti" i obilježavanju 22. septembra - "Svjetskog dana bez automobila". 

Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti četiri grada/općine prijavili su svoje učešće: Bijeljina, Laktaši, Vlasenica i Banja Luka, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu realizirat će narednih dana nekoliko aktivnosti na području Banje Luke kao i dosad, a u utorak, 22. septembra organizirat će 19. banjalučku biciklijadu "Dva su točka dovoljna". 

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je "Mobilnost bez zagađenja za sve". Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leien, predstavljajući Evropski zeleni dogovor.

Takođe, ima za cilj da naglasi važnost pristupačnosti transportu nulte emisije i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve građane. Uprkos različitim klimatskim, geografskim i socio-ekonomskim uslovima u evropskim urbanim oblastima, mogu se preduzeti mjere za promociju ugljenički-neutralnog i inkluzivnog urbanog okruženja. 

Stoga, Evropska sedmica mobilnosti 2020. podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenički-neutralnog kontinenta. 

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije još je 2002. godine pokrenula kampanju "Evropska sedmica mobilnosti" koja se svake godine organizira u više od 2.500 gradova širom svijeta.

ESM završava 22. septembra obilježavanjem "Svjetskog dana bez automobila". 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta