Kultura     | 15.09.2020. 12:00 |

Filmovima 'Valentin, sin Evrope' i 'Dream team babe' završava Treći AJB DOC

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Filmovima "Valentin, sin Evrope" Antonija Martina i  "Dream team babe" Lejle Zvizdić završava se Treći Al Jazeera Balkans festival dokumentarnog filma (AJB DOC festival) u okviru kojeg je u prethodna četiri dana prikazano 16 dokumentarnih filmova koji su publici dostupni putem oficijelne festivalske stranice.

Film "Valentin, sin Evrope" priča je o Valentinu koji je veliki dio svog života proveo na ulicama Rumunije, sve dok ga, kada mu je bilo 14 godina, usvojio par iz Belgije i spasio iz siromaštva i pakla droge. Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče.

Taj susret probudit će stare Valentinove demone. Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Film će biti prikazan u sklopu Takmičarskog programa u 18 sati.

Filmom "Dream team babe" Lejla Zvizdić donosi priču o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. Bend ima šest članica, baka koje zajedno imaju 450 godina. Sve su udovice, osim jedne. Privlače publiku nevjerovatnom energijom, radošću i veseljem. Izvode i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme, među kojima su ganga i bećarac, a pored toga  pišu zanimljive i duhovite stihove o aktuelnim dešavanjima u društvu.

Film će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje u 19:30 sati, saopćeno je iz AJB DOC.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo