Bosna i Hercegovina     | 15.09.2020. 10:49 |

Suljagić: Krajišnik je sa Karadžićem suodgovoran za genocid nad Bošnjacima

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je, komentirajući vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao kako je on čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat, organizaciju.

- Ako postoji neko za koga možemo reći da je suodgovoran za genocid nad Bošnjacima sa Radovanom Karadžićem onda je to Momčilo Krajišnik - kazao je Feni Suljagić.

On je naglasio kako je "Krajišnik osuđen za zločine protiv čovječosti te da je u presudi protiv njega Haški tribunal utvrdio da djela za koja je on osuđen sadrže takozvani actus reus genocida, ali da mu tobože nisu mogli dokazati namjeru".

- Momčilo Krajišnik je između 1991. i 1996. godine predsjedavao Skupštinom bosanskih Srba. To je forum apsolutno jedinstven u istoriji sličnih događaja po tome što je na njemu u vrlo demokratskom duhu i vrlo demokratskoj debati odlučeno da jedan narod bude fizički uništen odnosno iskorijenjen - istakao je Suljagić.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica infekcije koronavirusom. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'