Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 17:19 |

Sarajlić učestvovao je na video–sastanku 'Politički preokret u Bjelorusiji'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić učestvovao je na video–sastanku radnog naziva "Politički preokret u Bjelorusiji: prilika za demokratiju i implikacije za Evropsku bezbjednost", koji je danas održan u organizaciji Međunarodnog sekretarijata PS NATO-a.

Učesnicima sastanka obratili su se viši nerezidentni saradnik Instituta za međunarodne odnose u Parizu te direktor savjetodavne agencije “Mayak Intelligence” i stručnjak za modernu Rusiju Mark Galeotti koji je govorio o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Bjelorusiji nakon nedavnih izbora. Posebno se osvrnuo i na značaj izjave predsjedavajućeg PS NATO-a i generalnog sekretara NATO-a o situaciji u Bjelorusiji.

Tokom ove sesije, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PS NATO-a Asim Sarajlić upoznao je predstavnike Međunarodnog sekretarijata PS NATO-a s aktivnostima Delegacije, kao i sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Proljetno zasjedanje PS NATO-a, čije je održavanje prvobitno bilo planirano za maj 2020. u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, otkazano je zbog pandemije virusa korona. U međuvremenu, Međunarodni sekretarijat PS NATO-a uspostavio je alternativne mogućnosti komunikacije s namjerom da omogući odborima PS NATO-a da se virtualno sastaju i diskutuju o izvještajima o kojima je trebalo razgovarati tokom proljetnog zasjedanju u Kijevu.

Na ovaj način planirani sastanci odbora PS NATO-a održavat će se do 18. septembra 2020. godine s ciljem pripreme rasprave za 66. godišnju konferenciju PS NATO-a čije je održavanje planirano za period od 20. do 23. novembra u Atini.

Članovi Delegacije PSBiH u PS NATO-a Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će 17. septembra u radu Komiteta za nauku i tehnologiju PS NATO-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'