Bosna i Hercegovina     | 14.09.2020. 17:01 |

Novaković – Bursać učestvovala na video-sjednici Biroa PSSE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra FENA - Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) i potpredsjednica PSSE Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video-sjednici Biroa PSSE, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Na početku sjednice članovi Biroa razgovarali su o odgovorima PSSE na brojne izazove koji se javljaju širom Evrope, uključujući i odgovor na globalni problem pandemije koronavirusa, kao i otvorena pitanja između zemalja članica.

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović - Burić u svom obraćanju članovima Biroa osvrnula se na aktuelna dešavanja, uključujući situaciju u Bjelorusiji, kao i na mjere koje su države članice usvojile tokom trajanja pandemije. U svom obraćanju posebno je naglasila potrebu za poštivanjem i primjenom Istanbulske konvencije.

Na sjednici je odlučeno da se četvrti dio godišnjeg zasjedanja PSSE, koje je bilo planirano za sedmicu između 12. i 16. oktobra, otkaže zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom te da se umjesto zasjedanja PSSE, održi video -sjednica proširenog Stalnog komiteta PSSE 12. i 13. oktobra 2020. godine.

Članovi Biroa usvojili su prijedlog dnevnog reda sjednice Stalnog komiteta PSSE, koja će biti održana 15. septembra 2020.godine. U usvojeni prijedlog dnevnog reda uvršten je prijedlog za raspravu o temi “Aktuelni događaji i situacija u Bjelorusiji“.

Na sastanku je razgovarano i o alternativnim mogućnostima održavanja redovnih zasjedanja PSSE ukoliko se nastave vanredne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa. Istaknuta je važnost izbornih procedura koje su planirane za naredni period, uključujući izbor generalnog sekretara PSSE i sudija Evropskog suda za ljudska prava. Naglašena je potreba da se održi kontinuitet u radu tijela PSSE, poštujući sve uspostavljene principe i statutarne odredbe na kojima se zasniva rad ove organizacije.

Naredna video-sjednica Biroa PSSE planirana je za 12. oktobar 2020. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'