Svijet     | 14.09.2020. 15:58 |

Jedinstvena Rusija zadržala dominaciju, opozicija ostvarila pomake

FENA Internet

MOSKVA, 14. septembra (FENA) – Vodeća ruska stranka Jedinstvena Rusija zadržala je dominaciju na regionalnim izborima širom zemlje, ali su i opozicione stranke ostvarile pomake u nekim regijama, sudeći po prvim zvaničnim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

Glasači u desecima ruskih regija u nedjelju su izašli na biračka mjesta kako bi izabrali regionalne guvernere, te članove pokrajinskih i gradskih vijeća. Izbori su uslijedili nekoliko sedmica nakon što je najglasniji kritičar Kremlja, Aleksej Navalni, otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetske ere.

Izbori su značajan test za pristalice Navalnog, koji su lobirali za osvajanje mjesta u nekoliko regionalnih parlamenata.

Navalni, kome je pozlilo na unutrašnjem letu u Rusiji 20. augusta, prebačen je u bolnicu u Njemačkoj. Specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je Navalni otrovan novičokom. Navalnijevi saradnici optužili su Kremlj da je naredio trovanje, što ruski zvaničnici odlučno odbacuju.

Prošle je sedmice bolnica koja liječi Navalnog saopćila da se njegovo stanje poboljšalo, omogućujući doktorima da ga probude iz vještački održavane kome.

U gradu Novosibirsku, koji je Navalni posjetio nekoliko dana prije nego što mu je pozlilo,  čelnik regionalnog sjedišta njegove stranke, Sergej Bojko, osvojio je mjesto u gradskom vijeću.

A u Tomsku, sibirskom gradu iz koga je Navalni otputovao avionom za Moskvu u kome mu je pozlilo, njegova zastupnica Ksenija Fadejeva, također je osvojila mjesto u gradskom vijeću.

U brojnim regijama, pristalice Navalnog koristile su strategiju „pametnog glasanja“ tražeći od glasača da podrže kandidate koji imaju najbolje šanse da poraze suparnike iz Jedinstvene Rusije, bez obzira na njihova politička opredjeljenja.

Izgleda da je takav pristup funkcionirao u nekim regijama, dok su opozicioni kandidati podržali Komunističku partiju, socijalistički orijentiranu stranku Pravedna Rusija i nacionalističku Liberalno demokratsku stranku u nekim regijama.

Uticaj tih pomaka tek treba da se vidi jer te tri stranke, iako su nominalno u opoziciji, obično podržavaju stavove Kremlja u ključnim temama, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana