Kultura     | 14.09.2020. 14:38 |

Živković: Tito je 'Galebom' išao na nevjerovatna odisejska putovanja (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Dokumentarni film "Galeb" autora Ivana Živkovića priča je o okupljanju Pokreta nesvrstanih, najvećeg saveza zemalja na svijetu nakon Ujedinjenih naroda, kao projekat Josipa Broza Tita koji je započeo na istoimenom brodu i bio glavni instrument te politike. Film je prikazan u Takmičarskom programu Trećeg AJB DOC Film Festivala.

Hrvatski novinar i reditelj Ivan Živković u razgovoru za Fenu kazao je da je Tito "Galebom" išao na nevjerovatna odisejska putovanja, nezapamćena u savremenoj političkoj historiji te da je u više od deset godina obišao tri kontinenta, posjetio 18 zemalja i pristao u 29 luka. Tito je na brodu boravio skoro 500 dana, što u njegovom slučaju nije bilo tako lako, jer kao Zagorac nije baš najbolje podnosio more.

Ističući da je dokumentarni film ustvari film atmosfere, Živković kaže da mu je bilo važno da doživi atmosferu s tih putovanja. U tome mu je, dodao je, od velike pomoći bio Arhiv filmskih novosti u Beogradu, jedan od najvećih arhiva te vrste u Evropi, a budući da je Tito bio izuzetan filmofil, na sva ta putovanja vodio je ozbiljnu filmsku ekipu.

Od tih snimljenih materijala, kazao je Živković, krojili su propagandne žurnale koji su se prikazivali u kinima prije projekcija filmova. Na materijalima su originalne snimke dočeka Tita u Indiji, Sudanu, Siriji, Indoneziji.., a reditelj smatra da je to i najbolji dio filma.

Ističući da se u dokumentarnom filmu želi baviti samo velikim ljudima te da je do sada snimio film o bivšem treneru nogometne reprezentacije BiH Ćiri Blaževiću te film "Varoški amarcord" o zajedničkom odrastanju fenomenalnog trojca popularne jugoslavenske kulture koji su igrom slučaja živjeli u istoj ulici, Arsen Dedić, Vice Vukov i Mate Mišo Kovač, Živković je kazao da je dokumentarni film o Titu bio vrlo logičan korak.

Za tu veliku historijsku ličnost, tvrdi on, zaintrigirao ga je bliski prijatelj i kolega Denis Kuljiš, koji je objavio dvije knjige o Titu. Ideja za film, dodao je, jedan je od derivata njegovog istraživanja.

- Denis je, nažalost, preminuo desetak dana prije početka snimanja, tako da sam morao dalje 'zaploviti' bez njega. Nije to bilo jednostavno, svaki film je pustolovina, od scenskih problema, do redateljske izvedbe, a ta 'pustolovina s 'Galebom' trajala je godinu - kazao je.  

Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu, a Živković kaže da će dalje, Titovim plovnim putevima, biti prikazivan u Africi i Aziji.

Istakao je da su reakcije u Puli bile jako dobre, jer je priča vezana i za Pulu, zbog rezidencije na Brijunima.

Naglasio je da se brod "Galeb" trenutno nalazi u Rijeci, u čijem je i vlasništvu, te da se restaurira. Grad Rijeka je iz EU fondova povukao novac za to, a ideja je da se uredi u atrakciju za turiste, brod koji će sadržavati muzej, restoran, hostel...

Smatra da je to dobar projekt, jer je riječ o jednom od najznačajnijih brodova 20. stoljeća, simbolici i instrumentu okupljanja Nesvrstanih.

Kaže da je impresioniran time što je Tito putovao brodom do tih zemalja, a ne avionom, jer je želio impresionirati dekolonizirani svijet.

- Svako pristajanje u afričke i azijske luke bilo je visoko režirani spektakl, Tito bi se uvijek spuštao u bijeloj uniformi, narod je klicao, a vođa te domaćinske zemlje ga je dočekivao - pojasnio je.

Budući da je Tito bio veliki ljubitelj životinja, Živković kaže da je s tih putovanja dovodio i životinje i smještao ih na Brijune. Zanimljivo je da je imao čovjeka koji je vodio računa o tome koje životinje mogu preći takav put i adaptirati se na novi klimu.

Kazao je da je Tito "Galebom" prvi put zaplovio u Veliku Britaniju u London 1953. godine, u posjetu Winstonu Churchillu. Na putu za crnogorsku luku Zelenika, odakle je isplovio "Galebom", Tito je upravo u Sarajevu saznao da je u Moskvi preminuo Staljin.

- Odlazi u London i zapravo je to moment kada se okrenuo Zapadu. Ipak je, na kraju, osnovao treći blok hladnoratovskog poretka, Nesvrstane, a Tito i Jugoslavija su bili predvodnici tog pokreta  - pojasnio je te dodao da je posljednje Titovo veliko putovanje "Galebom" bilo 1961. godine, nakon čega je na sva velika putovanja išao avionom.

Govoreći o sagovornicima, kazao je da je imao briljantnu ekipu, "Denisovu družinu", kako ih je zvao. Sa njima se našao na megaluksuznoj jahti koja se zove "Galeb 2" u vlasništvu splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića, koji je i kapitalist i titofil.

"Denisovu družinu", kaže, činili su bivši predsjednik Hrvatske, bivši predsjednik predsjedništva SFRJ i glavni tajnik Pokreta nesvrstanih Stjepan Mesić, posljednji živući Titov diplomata Budimir Lončar i gosti iz Beograda, redatelj Stanko Crnobrnja, sin Titova sekretara Bogdana Crnobrnje, jednog od najvažnijih ljudi u Titovu timu okupljanja Pokreta nesvrstanih, koji je o svemu objavio i knjigu, te Tanja Petovar, kći generala Rudolfa Petovara.

U drugom je dijelu, dodao je, na olupini starog "Galeba", toj družini priključio i historičar Tvrtko Jakovina.  

- Mislim da su sugovornici zanimljivi, živopisni i pružaju viđenje o toj temi. Budimir Lončar je posljednji živući akter politike Pokreta nesvrstanih i rekorder po broju konferencija - kazao je Živković za Fenu, zahvaljujući Denisu Kuljišu od kojeg je došla ideja za ovaj film.

Film je dostupan na stranici online.ajbdoc.ba do kraja festivala.

Pogledajte https://fena.ba/video/4880

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wgb50EhqASgjh3nDgQxcEkw-PWQST7Rn?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana