Kultura     | 14.09.2020. 13:05 |

Dramska predstava "Triptih" na 7. Festivalu glumca BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - U sklopu 7. Festivala glumca BiH na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u utorak, 15. septembra bit će izvedena dramska predstava "Triptih" inspirisana djelima "Život je san" Pedra Calderona de la Barke u režiji Sabine Begović-Ćorić, "Voyzeck" prema motivima drame Georga Büchnera u režiji Emina Hajrića i "San" inspirisano bajkom Hansa Christiana Andersena u režiji Saše Peševskog. Dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Džejna Hodžić.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Alisa Čajić Drmać, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Vedran Đekić.

U periodu kada se pozorišna umjetnost i samo pozorište kao institucija nalaze u nezavidnoj poziciji, te kada su nam zabranjena javna okupljanja sa više od 100 gledalaca, mladi reditelji, zajedno sa ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo, pričaju priče o našoj svakodnevici, o problemima s kojima se susreću obični ljudi, pozorišni radnici i pozorište uopšte, te o odnosu političara, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Triptih", kako se navodi, je predstava koja je nastala u specifičnim okolnostima kao jedna vrsta pozorišnog eksperimenta. Troje mladih reditelja imali su zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i "Korona zakon", te smanjeni budžet kao posljedicu koronavirusa. Svako od njih bavio se jednim segmentom života - duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obradili teme koje su ih zanimale.

- Radeći na tri djela, koja na prvi pogled nemaju nikakvu dodirnu tačku ("Život je san", "Voyzeck","San"), preispitivali smo poziciju običnog čovjeka u odnosu na one "gore" (političare), te poziciju običnog čovjeka u odnosu sa samim sobom, sa svojom porodicom i egzistencijom. Tekst predstave je nastao u toku procesa proba kao svojevrsna kohezija postojećih tekstova, glumačkih improvizacija, te adaptacija i modernizacija postojećih tekstova, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta