Ekonomija     | 14.09.2020. 12:56 |

Košarac i Jaafar razgovarali o izvozu mesa iz BiH u Maleziju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Na sastanku koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao danas u Sarajevu s delegacijom Ambasade Malezije u BiH, koju je predvodio ambasador Zakri Jaafar, razgovarano je o izvozu mesa goveda iz BiH u Maleziju, budući da su veterinarski certifikati između dviju zemalja usaglašeni.

Izražena je spremnost za intenziviranjem i ubrzavanjem aktivnosti u vezi sa izvozom mesa u Maleziju, te istaknuto da bi nadležni inspektori iz Malezije mogli doputovati u BiH u narednih mjesec dana, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole.

Košarac je zatražio je od Ureda za veterinarstvo da tokom dana putem Ambasade Malezije u BiH uputi pozivno pismo nadležnim organima u toj zemlji u kojem će pozvati nadležne malezijske inspektore da obiđu klaoničarske i mesoprerađivačke kapacitete u BiH kako bi bio omogućen izvoz mesa goveda.

- Otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda jedna je od mjera zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga ulažemo maksimalne napore da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa - poručio je Košarac.

Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'