Svijet     | 14.09.2020. 11:45 |

Njemačka - Laboratorije u Švedskoj i Francuskoj potvrdile trovanje Navalnog

FENA Internet

BERLIN, 14. septembra (FENA) - Laboratorije u Švedskoj i Francuskoj nezavisno su potvrdile da je kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu, saopćila je u ponedjeljak njemačka vlada.

Portparol vlade Steffen Seibert također je kazao da su uzorci uzeti od opozicionog političara, koji je liječen u berlinskoj bolnici, poslani Organizaciji za prevenciju hemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu radi testiranja u njenim laboratorijama.

Vojni liječnici u berlinskoj bolnici Charite, u koju je Navalni evakuiran nakon što mu je pozlilo na letu iznad Sibira prošlog mjeseca, prvi su saopćili da je on otrovan novičokom. Navalni se probudio iz kome prošle edmice.

- Nezavisno od istraga OPCW, tri laboratorije sada su nezavisno utvrdile da je vojni nervni agens korišten u slučaju trovanja Navalnog – kazao je Seibert.

Rusija tvrdi da nema nikakvih dokaza da je Navalni otrovan.

Trovanje je dodatno pogoršalo napetosti između Rusije i Njemačke, jačajući pozive da se ukine plinovod Sjeverni tok 2, projekat kojim se ruski gas dostavlja diretno do Njemačke pod Baltičkim morem.

- Ponavljamo naš poziv Rusiji da pojasni ta dešavanja – izjavio je Sibert u ponedjeljak, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo