Ekonomija     | 14.09.2020. 11:27 |

DF - Borba protiv korupcije i transparentnost kroz novi Zakon o javnim nabavkama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Na prijedlog Kluba državnih zastupnika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na sutrašnjoj sjednici se razmatra i novi Zakon o javnim nabavkama u BiH za koji tvrde da će osnažiti transparentnost i borbu protiv korupcije.

Iz DF-a navode da je tim zakonom omogućena potpuna transparentnost cjelokupnog procesa javnih nabavki, u čemu odgovornost nosi ugovorni organ, zatim službenik za javne nabavke (što je novina) i koji bi morao biti dijelom svakog organa uprave, kao i Agencija za javne nabavke, na način da ponudi javnosti sve elemente procesa javnih nabavki putem posebnog portala, na kojem moraju biti objavljene sve informacije za svaki segment postupka javnih nabavki.

Dodaju da se prvi dio odnosi na potpuno izmijenjene odredbe koje se tiču izuzeća od javnih nabavki, dok sada postoji dvadesetak novih odredbi koje veoma precizno tretiraju izuzeća, na način da ona više ne mogu biti određena proizvoljno ili po želji različitih „mentora“ već su u cijelosti usklađena sa evropskom direktivom koja se tiče javnih nabavki, do te mjere da je korišten kodeks ili specifičan rječnik javnih nabavki onako kako to kažu odredbe evropskih direktiva.

Drugi dio odnosi se na evidentan prostor da „profesionalni žalitelji“ koriste prethodni zakon na način da svjesno i planirano ulažu žalbe kako bi time ucjenjivali druge učesnike procesa javnih nabavki tako što će oboriti tender ili ga prodati ako budu najbolji ponuđač. Taj je proces poskupljen 10 puta, jer procedura žalbi mora postojati, ali njenim „poskupljivanjem“ nastoji se demotivirati svaki pokušaj manipulacija žalbama.

Treći dio odnosi se na to da svaki pokušaj manipulacije ili zloupotrebe procesa javnih nabavki postaje krivično djelo, dok je aktuelnim zakonom to samo prekršaj, što je stvorilo veliki prostor za različite manipulacije procedurama javnih nabavki.

Tim prijedlogom Zakona se ispunjava i jedan od 14 prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegivine za članstvo u Evropskoj uniji, saopćeno je iz DF-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana