Najave     | 14.09.2020. 10:06 |

Okrugli sto o mehanizmima zaštite ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Mehanizmi zaštite ljudskih
prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti, tema je okruglog stola koji će biti održan u utorak, 15. septembra u Sarajevu.

Na okruglom stolu će biti razmatrene mogućnosti unapređivanja rada mehanizama zaštite ljudskih prava i problematika poštivanja smjernica u korištenju ovlaštenja od policijskih agencija.

- Iako policijske agencije moraju poštovati smjernice u korištenju svojih ovlaštenja, još postoje slučajevi zloupotrebe ovlasti i/ili lošeg postupanja. Uspostavljeni su mehanizmi kontrole kako bi se osiguralo da se to ne događa, ali izvještaji pokazuju da su mehanizmi zaštite ljudskih prava imali ograničen uspjeh. Glavni razlozi su nedostatak povjerenja u ta tijela te veliki broj žalbi koje se smatraju neutemeljenima, što pokazuje potrebu da se građani više upoznaju s dostupnim mehanizmima zaštite prava u slučaju zloupotrebe policijskih ovlasti. Ova problematika je jedan od dva stuba kojima se projekat 'Policija i poštivanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini' bavi - navode organizatori skupa.

Projekt "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“ finansira Evropska unija, a provode Centar za sigurnosne studije - CSS (Sarajevo, BiH), Udruženje "Mreža policijskih službenica“
(Sarajevo, BiH) te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (Ženeva, Švicarska).

Opći cilj projekta jeste osnaživanje ljudskih prava unutar policijskih agencija i prilikom primjene policijskih ovlasti, a jedan od specifičnih ciljeva je poboljšati poštivanje ljudskih prava prilikom primjene policijskih ovlasti kroz promociju dostupnih mehanizama zaštite ljudskih prava, saopćeno je iz CSS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana