Stranačke aktivnosti     | 13.09.2020. 18:35 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Dženan Tikveša tužio načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldžu

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, ne pristaje na zahtjev opozicije da javnosti da na uvid Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Općine. Tim je povodom Dženan Tikveša iz Općinskog odbora Naše stranke Novo Sarajevo tužio Koldžu.

“U 2019. godini je na bruto plaće i naknade uposlenika općinske administracije utrošeno 5.867.002,60 KM. S doprinosima to iznosi 6.404.953,56 KM, što čini 34% budžeta Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu. S obzirom na to da je sistematizacija radnih mjesta u uzročno-posljedičnoj vezi s utrošenim javnim sredstvima građana, smatramo da nema osnova uskraćivati informacije o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koje su za javnost relevantne, jer to bi bilo suprotno obavezi i funkciji Općine kao javnog organa koji se finansira javnim novcem građana. 

Međutim, kako je načelnik u više navrata odbio vijećnicima dostaviti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, odlučili smo se, saglasno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, tražiti da nam se omogući pristup navedenom Pravilniku jer cijenimo da  neadekvatna unutrašnja organizacija može imati nagativan uticaj na potrošnju sredstava iz budžeta u slučaju da Općina ima višak zaposlenih, a popunjena radna mjesta nisu u skladu sa potrebnom strukturom uposlenih. Budući da načelnik ne pristaje da dobrovoljno dostavi navedeni pravilnik i na taj način omogući građanima ocjenu njegovog kvaliteta istog, odlučili smo ustati sa tužbom.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!