Regija     | 13.09.2020. 09:41 |

Slovenija skratila karantenu na 10 dana

FENA Internet

LJUBLJANA, 13. rujna (FENA) - U Sloveniji je od danas karantena skraćena sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Odluka je donijeta ranije tijekom ovog tjedna na osnovu preporuka kriznog stožera, koji priznaje da bi rizik mogao biti veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen. Skraćenje karantene moglo bi dovesti do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog stožera.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Potez slovenskih vlasti reflektira debatu koja se vodi širom Europske unije, gdje je u nekim zemljama karantena već skraćena, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi s preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebale provesti deset dana u karanteni.

Ukoliko bi test bio negativan, to razdoblje bi se moglo skratiti na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla biti usvojena na razini EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno preko 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je korona virusom do sada zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135, prenosi Tanjug.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'