Svijet     | 12.09.2020. 14:13 |

Abdullah i Pompeo se sastali u Dohi: SAD je uz afganistanski narod

FENA Internet

KABUL, 12. septembra (FENA) - Predsjedavajući Nacionalnog vijeća za pomirenje Afganistana Abdullah Abdullah i američki državni sekretar Mike Pompeo sastali su se u Dohi, glavnom gradu Katara, tokom svečanog otvaranja mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdullah je tom prilikom kazao da je postizanje mira najvažniji prioritet afganistanske vlade.

Poručio je da konačno žele zaustaviti rat u Afganistanu i osigurati trajni mir, dodajući da su pregovori u Dohi historijska prilika kako bi se to i dogodilo.

Pompeo je izrazio nadu da će biti zaustavljeno dugogodišnje nasilje u Afganistanu, napominjuću da je SAD uvijek uz afganistanski narod.

Istakao je da njegova zemlja snažno podržava napore u cilju uspostave mira i stabilnosti u toj zemlji.

Dugo najavljivani mirovni pregovori između talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počeli su u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje dugogodišnjih oružanih sukoba u toj zemlji.

Pregovarački tim afganistanske vlade predvodi Masoom Stanekzai, bivši šef obavještajne službe, a talibane Mawlavi Abdul Hakim, vrhovni sudija ove oružane grupe i bliski pomoćnik čelnika talibana Haibatullaha Akhunzadaa. Pregovorima prisustvuju i američki državni sekretar Mike Pompeo i zamjenik čelnika talibana Mullah Baradar.

Razgovori, poznati kao unutarafganistanski pregovori, zacrtani su mirovnim sporazumom koji je SAD posredovao s talibanima, a potpisan je u februaru, također u Kataru.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo