Svijet     | 11.09.2020. 15:15 |

Britanija objavila 'istorijski' trgovinski sporazum s Japanom nakon Brexita

FENA Internet

LONDON, 11. septembra (FENA) – Britanija je objavila u petak „istorijski" trgovinski sporazum s Japanom, slaveći ga kao svoj prvi  veliki trgovinski sporazum nakon zvaničnog napuštanja Evroske unije.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu Ujedinjenog Kraljevstva i Japana dogovoren  je u principu tokom video razgovora između britanske  ministrice za međunarodnu trgovinu Liz Truss i japanskog ministra vanjskih poslova Toshimitsu Motegija.

- Povratili smo kontrolu nad našom trgovinskom politikom i nastavit ćemo da djelujemo kao zemlja izvan EU – objavio je u tweetu premijer Boris Johnson.         

Očekuje se da sporazum poveća britansku trgovinu s Japanom za procijenjenih 15,2 milijardi funti, saopćila je vlada.         

- Ovo je istorijski trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan, kao naš prvi veliki trgovinski sporazum nakon Brexita – navodi Truss u izjavi za javnost.         

-  Sporazum koji smo dogovorili,u rekordnom vremenu i u izazovnim okolnostima, ide daleko izvan postojećeg sporazums (Japana) s EU, jer osigurava nove pobjede za britanske firme u našoj velikoj proizvodnoj industriji hrane i pića i tehnološkoj industriji – kazala je ona.

Sporazum će potvrditi parlamenti dvije zemlje i stupit će na snagu do kraja godine, kada Britanija prestane da bude obavezana trgovinskim pravilima EU, saopćila je vlada.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara i ušla je u prelazni period do kraja godine, tokom kojeg još pripada jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU.

Johnson je najavio da će osigurati liberalne trgovinske sporazume nakon Brexita sa Sjedinjenim Državamai drugim ekonimajama koje nisu članice EU, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta