Bosna i Hercegovina     | 11.09.2020. 14:00 |

Kompromis vezan za EU kao vodilja političkih odnosa u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović i generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo razgovarali su danas u Sarajevu nakon zasjedanja te komisije.

Sagovornici su konstatirali potrebu za jačim pristupom procesima EU integracija, te istakli da upravo kompromis vezan za EU integracije i reforme mora biti vodilja političkih odnosa u BiH, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

- Danas smo imali sjednicu komisije i ja sam informirao glavnog tajnika Europskog pokreta u BiH o usvojenim zaključcima na toj sjednici, između ostalog i o zahtjevu da članovi zajedničke komisije za europske integracije PSBiH očekuju od Vijeća ministara BiH da do 15. oktobra ove godine, u parlamentarnu proceduru upute prijedloge zakona i drugih akata čijim bi usvajanjem Bosni i Hercegovini, bilo omogućeno da uputi kredibilnu aplikaciju za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji. Ponovio sam da je proces vezan za EU integracije vezivno tkivo svih političkih odnosa u BiH, ili bi bar trebao biti - istakao je Lovrinović.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo posebno je naglasio važnost uloge koju zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH ima, te istakao kako je komisija do sada imala važne aktivnosti.

- Drago mi je da i ovim sastavom predsjedava upravo gospodin Lovrinović, obzirom da smo itekako imali uspješnu saradnju tokom prethodnog saziva. Smatram da je ova komisija upravo jer je čine osobe koje su izabrane od građana BiH, članova oba doma parlamentarne skupštine BiH, važna kao tijelo koje će biti nezaobilazan faktor u procesima EU integracija, jer svojim radom i preporukama kao i odlukama koje donosi, ona to svakako i jeste, te bih se složio sa kolegom Lovrinovićem kada je riječ o kompromisima i saradnji. Posebno važnim smatram zahtjev komisije o kojem sam informiran tokom razgovora, a koji je danas poslat ka Vijeću ministara nakon sjednice, u smislu pripreme prijedloga zakona i svih ostalih akata, koji su potrebni da bismo napokon dobili kandidatski status - naglasio je Plakalo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo