Svijet     | 11.09.2020. 10:59 |

SAD se sjeća 11. septembra dok pandemija mijenja tradiciju odavanja počasti

FENA Internet

NEW YORK, 11. septembra (FENA) - Amerikanci obilježavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. godine odavanjem počasti ali u nešto drugačijim okolnostima, poštujući mjere predostrožnosti protiv koronavirusa i u jeku predsjedničke kampanje, prenosi Associated Press.

U New Yorku, spor oko sigurnosnih mjera protiv koronavirusa će dovesti da se na dvije lokacije oda pomen žrtvama, jednoj na spomen-ploči Svjetskog trgovinskog centra, a drugoj na obližnjem uglu. Obilježavanje u blizini Pentagona bit će veoma ograničeno da čak ni porodice žrtava ne mogu prisustvovati, iako će male grupe tamo kasnije moći posjetiti spomen obilježje.

Trump i Biden će, u različito vrijeme, odati počast u Nacionalnom memorijalnom parku leta 93 u blizini Shanksvillea u državi Pennsylvania.

Trump će odati počast i govoriti na jutarnjoj ceremoniji, saopćila je Bijela kuća. Biden planira tamo odati počast popodne, nakon što prisustvuje svečanosti na spomen obilježju u New Yorku.

U međuvremenu, potpredsjednik Mike Pence također treba doći na mjesto poznato kao "Nulta tačka" - a zatim i na alternativnu ceremoniju nekoliko blokova dalje.

Godišnjica terorističkih napada ove godine se obilježava u jeku pandemije koronavirusa kada se SAD suočava sa zdravstvenom krizom, velikim demonstracijama i predsjedničkim izborima.

Ipak, porodice kažu da je važno da nacija zastane 11. septembra i prisjeti se napada otetih aviona koji su 11. septembra 2001. godine u Svjetskom trgovinskom centru, u Pentagonu i u blizini Shanksvillea ubili gotovo 3.000 ljudi, oblikujući američku politiku, percepciju sigurnosti i svakodnevni život na mjestima od aerodroma do poslovnih zgrada.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo