Svijet     | 11.09.2020. 11:08 |

Senat nije odobrio republikanski prijedlog pomoći u borbi protiv koronavirusa

FENA Internet

WASHINGTON, 11. septembra (FENA) – U američkom  Senatu u četvrtak nije odobren umanjeni republikanski prijedlog pomoći u borbi protiv epidemije COVID-19, dok su poslanici u ćorsokaku oko obima toliko potrebnog stimulativnog paketa.

Svi demokrati i jedan republikanac, senator Rand Paul, usprotivili su se zakonskom prijedlogu u proceduralnom glasanju, onemogućujući da dobije 60 glasova potrebnih za usvajanje u gornjem domu. Glasanje je završeno s 52 naprema 47 glasova.

Novi republikanski prijedlog sadrži skoro 650 milijardi dolara ukupnih ulaganja, s novim finansijskim podsticajem od oko 300 milijardi dolara, navodi u izvještaju Washington Post.

Senatski prijedlog Republikanaca uključuje dodatne sedmične povlastice za nezaposlene u smanjenom obimu od 300 dolara po osobi, ali demokrati žele da se taj bonus održi na 600 dolara.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnik Demokrata u Senatu Chuck Schumer navode u zajedničkom saopćenju da prijedlog „ nije ni blizu bavljenju problemima i ne vodi nikuda“.

- Ovaj podcijenjeni prijedlog ima za cilj pomoći ranjivim republikanskim senatorima dajući im impresiju da neće biti taoci svog ekstremno desničarskog krila koje ne želi uložiti ni centa za pomoć narodu – tvrde demokratski čelnici.

Demokrati u Zastupničkom domu u maju su objavili prijedlog pomoći vrijedne tri triliona (hiljadu milijardi) dolara, koji nije dobio podršku republikanaca. Senatski republikanci objavili su svoj prijedlog od jednog triliona pomoći krajem jula, ali nisu uspjeli premostiti razlike.

Ekonomisti su upozorili da je američka ekonomija u opasnom riziku da potone u recesiju ukoliko Bijela kuća i Kongres ne mognu dogovoriti još jedan fiskalni paket spasa u narednim mjesecima, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu