Svijet     | 11.09.2020. 08:35 |

Kina i Indija postigle sporazum o deeskalaciji napetosti na himalajskoj granici

FENA Internet

PEKING/NEW DELHI, 11. septembra (FENA) - Kina i Indija objavile su da su se dogovorile o deeskalaciji napetosti na njihovoj himalajskoj granici i poduzimanju koraka za obnovu "mira i mira" nakon diplomatskog sastanka na visokom nivou u Moskvi.

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi i njegov indijski kolega Subrahmanyam Jaishankar sastali su se u četvrtak u Moskvi i postigli konsenzus u pet tačaka, uključujući dogovore da trenutna granična situacija nije u njihovom interesu i da bi se trupe s obje strane trebale brzo razdvojiti i ublažiti napetosti, navele su dvije  zemlje u zajedničkoj izjavi, prenosi Reuters.

Konsenzus postignut na marginama sastanka Šangajske organizacije za saradnju uslijedio je nakon sukoba u pograničnom području na zapadu Himalaje ranije ove sedmice.

Kina i Indija međusobno su se optuživale za pucanje u zrak tokom sukoba, što predstavlja kršenje dugotrajnog protokola da se na osjetljivoj granici ne upotrebljava vatreno oružje.

Wang je rekao Jaishankaru tokom sastanka da je "imperativ hitno zaustaviti provokacije poput pucnjave i drugih opasnih radnji koje krše obaveze preuzete od dviju strana", objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

Wang je također rekao Jaishankaru da se svo osoblje i oprema koja je prešla granicu moraju premjestiti i da se granične trupe s obje strane "moraju brzo razdvojiti" kako bi deeskalirali situaciju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana