Svijet     | 10.09.2020. 16:08 |

Lavrov: Zapad iznosi neutemeljene optužbe protiv Rusije u slučaju Navalnog

FENA Internet

MOSKVA, 10. septembra  (FENA) – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u četvrtak je rekao da Zapad iznosi optužbe za trovanje vodećeg kritičara Kremlja Alekseja Navalnog bez pružanja ikakvih dokaza, odlučno odbacujući svaku umiješanost ruske države u taj incident.

Navalni, najglasniji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, prebačen je avionom u Njemačku dva dana nakon što mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji. Njemački eksperti za hemijsko oružje navode da je 44-godišnji političar otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetske ere, nagnavši Berlin da zahtijeva od Rusije da istraži slučaj.

Ruske vlasti tražile su od Njemačke da podijeli  dokaze koji bi ih naveli da zaključe „bez sumnje“ da je Navalni otrovan vojnim nervnim agensom iz grupe novičok.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je optužio Njemačku, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje koje traže od Rusije da pokrene istragu trovanja Navalnog, očigledno očekujući od Rusije da prizna krivicu za nešto što nije učinila.

-  Navikli smo na takve neosnovane optužbe. Kada zvanični predstavnik njemačke vlade kaže da je zahtjev ruskog državnog tužioca upućen nezavisnim pravosudnim agencijama, i stoga njemačka vlada nema ništa s tim, istovremeno tražeći od nas da provedemo istragu, to podsjeća na presedan koji su stvorile naše zapadne kolege nakon incidenta s trovanjem u Salisburyju – kazao je.         

-  Ako takva logika prevlada, to bi samo značilo da oni postavljaju sebe iznad zakona, iznad sviju ostalih – zaključio je Lavrov, prenosi AP.

Godine 2018. su 4.marta  muškarac i žena pronađeni bez svijesti na klupi u parkuu u Salisburyju. Ispostavilo da je riječ o dvostrukom ruskom agentu Sergeju Skripalu i njegovoj kćerki Juliji. Gotovo isto tako brzo postalo je jasno da su otrovani - i to nervnim otrovom pod nazivom "novičok”. Trag je vodio do Skripalove domovine Rusije, gdje je ovaj agent pao u nemilost zbog odavanja ruskih tajni. Tadašnja britanska premijerka Theresa May je 12. marta u Donjem domu britanskog parlamenta izjavila da "najvjerojatnije" Rusija stoji iza napada.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana