Stranačke aktivnosti     | 10.09.2020. 14:10 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Povodom fotografija masovno ubijenih pasa u Skloništu za napuštene životinje u Stranjanima, kojim upravlja Alba Zenica d.o.o., reagovala je Meliha Salčinović, vijećnica Naše stranke.

„Fotografije koje su preplavile društvene mreže potresle su javnost kako u našoj zemlji tako i van nje. Radi se o leševima pasa poslaganih na gomilama u prostoriji takozvane karantene tog skloništa kao i u boksovima. Kantonalna veterinarska inspekcija utvrdila je da su fotografije vjerodostojne kao i lokacija, te je skloništu zabranjen rad do daljnjeg. 

Tim povodom sam uputila zvaničan zahtjev za hitnim uvrštavanjem tačke dnevnog reda na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća pod nazivom 'Stanje u Skloništu za napuštene životinje u Stranjanima, Zenica, kojim upravlja Alba Zenica d.o.o'. Tražimo prisustvo predstavnika preduzeća Alba Zenica, kao i veterinarske stanice Weta, koja provodi veterinarsku obradu životinja u Skloništu. Želimo odgovore na pitanja o radu Skloništa i praksama koje se unutar njega provode.

Gradsko vijeće ima punu obavezu da, kao organ koji je objekat Skloništa za napuštene pse u Stranjanima povjerio preduzeću Alba Zenica d.o.o., zahtijeva odgovore o praksama unutar ovog objekta, te odgovore ko je i pod čijom naredbom vršio masovna ubistva pasa.

Tražimo hitno provođenje istrage od strane svih nadležnih inspekcijskijskih organa kao i Kantonalnog tužilaštva kako  bi se počinioci ovih zlodjela pod hitno kaznili.

Tražimo, također, provođenje nezavisne revizije nad radom Skloništa uključujući i finansijsko poslovanje od januara 2017. godine do danas.

Zahtijevamo punu transparentnost rada Skloništa, ma ko njime upravljao, mogućnosti posjeta te postavljanje nadzornih kamera u sve prostorije.

Zenica je u fokusu pažnje medija i svjetskih udruga za zaštitu životinja, kao i brojnih ambasada jer je neko izdao njen evropski put i provodi prakse koje sva civilizirana javnost u svijetu osuđuje. 

Naša stranka će se nastaviti zalagati za dosljedno i cjelovito, a ne selektivno poštovanje zakona i podzakonskih akata, te rješenje problema napuštenih životinja uz istovremeno uvažavanje i sigurnosti građana i dobrobiti životinja“, rekla je Meliha Salčinović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo