Stranačke aktivnosti     | 10.09.2020. 10:19 |

Saopćenje za javnost SDS

FENA Saopćenje

Ukoliko bismo zakon fizike preslikali na aktuelnu društveno-političku scenu, zaleđeno stanje u kojem se već duže vrijeme nalazi Vlada Republike Srpske prijeti da do kraja godine prebaci nivo apsolutne nule, mjereno milionima evra minusa u budžetu Republike Srpske – kazao je Zoran Latinović, Generalni sekretar SDS-a, poredeći finansijsko stanje institucija sa termodinamičkim sistemom na najnižem nivou.

„Deficit budžeta za 2020. godinu planiran poslednjim rebalansom u iznosu od 412 miliona KM (211 miliona EUR) samo je najava narednog preračunavanja, koje će po obimu finansijske provalije biti znatno dublji i porazniji za građane i privrednike. Upravo navedene kategorije u suštini će biti kolateralna šteta neodgovornog i bahatog odnosa vlasti u vođenju Republike Srpske za proteklih 15 godina, sa ispostavljenim fakturama koje ćemo u narednim godinama svi osjetiti, a pogotovo socijalno najugroženiji dio našeg stanovništva“ – pojasnio je Latinović.

On kaže da najava novih pregovora sa MMF oko dodatnog povlačenja nekoliko stotina miliona maraka kreditnih sredstava do kraja godine, ukazuje na trend rapidnog rasta javnog duga, koji će se očigledno nastaviti i u narednoj godini.

„Drugi negativan trend ogleda se u izvjesnom padu BDP-a za ovu godinu, koji nije samo posledica pandemije korona virusa, već i ranije ugašenih kapaciteta za preradu nafte u Rafineriji Brod, Fabrici duvana u Banja Luci, padu potražnje za proizvodima drvne, poljoprivredne, metalne i drugih najvažnijih privrednih grana na domaćem i stranom tržištu. Sve to upućuju na zaključak ubrzanog približavanja Republike Srpske magičnoj granici visoko zadužene zemlje po međunarodnim standardima“ – istakao je Generalni sekreatar SDS-a.

Latinović naglašava da kreatori ekonomske politike i ukupnog stanja u Republici Srpskoj će vjerovatno i nakon toga nastaviti istu priču, začinjenu lažnim patriotizmom i izmišljenim temama, ne bi li skrenuli pažnju javnosti sa rijeke mladih ljudi koji se trajno iseljavaju u potrazi za boljim životom, te siromaštva i apatije koji sve više uzimaju maha u zemlji lažnih obećanja i lažnih referenduma.

„Da li će posledice apsolutne nula iz područja fizike važiti i za znatno veći minus od 273 miliona evra u budžetu Republike Srpske na kraju ove godinu i da li će se time zalediti bilo koja šansa za bolju budućnost Republike Srpske, ne moramo tražiti odgovor, jer posledice već osjećamo na svojim leđima. Za Vladu Radovana Viškovića dubina minusa i pravila apsolutne nule su očigledno sporedna pitanja, jer je i prije korone većina ministara već uveliko bila u dubokoj hibernaciji“ – zaključio je Latinović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo