Regija     | 09.09.2020. 20:42 |

Slovenski šef diplomacije o odnosima s Hrvatskom

FENA Internet

LJUBLJANA, 9. rujna (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar kazao je u srijedu da se slovensko-hrvatski odnosi pod novom vladom Janeza Janše popravljaju i da su između dvije države uspostavljeni brojni kontakti.

Međusobno povjerenje se polako ponovno uspostavlja i mislim da poduzimamo prave korake, kazao je ministar Logar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio dosadašnje rezultate nove vlade u međunarodnim odnosima i njezine buduće planove.

Dodao je da je u redovnim kontaktima s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, te da kontakti postoje i na drugim razinama, a na pitanje kad će vlada postaviti posebnog povjerenika za odnose s Hrvatskom - kako je najavljivao na početku svog mandata, govoreći o potrebi "tihe diplomacije" sa susjednom državom odnosi s kojom su bili zaleđeni u vrijeme prijašnjih dviju vlada - kazao je da će se to dogoditi "kad se steknu uvjeti".

Logar je najavio moderniziranu verziju vanjskopolitičke strategije Slovenije koju sadašnja vlada namjerava predstaviti u idućih godinu dana i provesti je kroz parlamentarni postupak, a smatra da ta politika treba biti izbalansirana i veći naglasak nego do sada staviti na održavanje i jačanje transatlantskih odnosa koje su prijašnje vlade zanemarile.

Logar je kao neproduktivne ocijenio rasprave o tome da se nova vlada u Europskoj uniji u svojoj vanjskoj politici preusmjerava prema srednjoeuropskim državama i vladama koje su deficitarne na području vladavine prava i  odbacio kritike da se Slovenija udaljava od njemačko-francuske osovine. Rekao je da sam vidi EU kao savez ravnopravnih članica, da Slovenija sa svim državama želi jačati odnose i biti prisutnija na međunarodnom parketu, a nije želio komentirati postupke što ih je Europska komisija pokrenula protiv Mađarske i Poljske jer su postupci kako je naglasio još u tijeku.

Logar, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, najavio je da će se idući tjedan u Sloveniji održati sastanak ministara vanjskih poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije, na kojemu će se usklađivati stajališta te neformalne skupine pred predstojeći ministarski summit, a središnje će pitanje biti zajednička borba protiv koronavirusa, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo